Házasság hete

2021.02.13. 07:00

A legtöbben szerelemből házasodnak

Ismerkedéstől a nászútig. Mindenre kíváncsiak voltak a felmérés készítői.

Hegyi Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Jellemzően hol ismerkednek a párok? Meddig tart a jegyesség? Mi motiválja a jegyeseket, amikor eldöntik, összekötik az életüket? Mennyire stresszes az esküvő szervezése? Mennyibe kerül egyáltalán életünk egyik legjelentősebb napja? Sok-sok kérdés és sok-sok válasz. Az egyik esküvőszervező portál végezte el tavaly A Nagy Esküvőkutatást, kérdéseikre több mint ezer jegyben járó menyasszony és újdonsült feleség válaszolt.

Barátok útján

A kutatás kiderítette, hogy a legtöbb pár ismerősök, barátok útján találkozott egymással, a válaszadók 25 százaléka. Szintén nagy az aránya azoknak, akik valamikor iskolatársak vagy osztálytársak voltak (17 százalék), de gyakori az is, hogy a fiatalok buliban ismerkedtek meg (14 százalék). Egyre emelkedik azoknak a száma, akik valamilyen társkereső alkalmazás segítségével jöttek össze (13 százalék).

A kutatást végző portál megjegyzi: nem lenne meglepő, ha 5 év alatt jelentős átalakuláson esne át a lista, az utóbbi ismerkedési lehetőség javára. Érdekesség, hogy legritkábban a munkahelyükön szeretnek egymásba a párok, csupán 12 százalékuk.

Ismerkedés, járás, jegyesség

Az ismerkedés után az együtt járás, majd jegyesség következik. A felmérésből kiderült, hogy a legtöbb pár 1-3 évig jár együtt, mielőtt elhangzik a „leszel a feleségem?” kérdés, a válaszadók közel fele ezt az időtartamot jelölte meg. A párok harmada megfontoltabb, náluk 4-7 évig tartott ez az időszak, de voltak olyanok is, akik annyira biztosak voltak megérzésükben, hogy az első 4 hét után megkérték párjuk kezét (0,5 százalék). A kutatás azt is vizsgálta, hogy mennyi idő telt el a lánykérés és az esküvő között. A párok több mint felénél ez az idő 1-3 év, közel harmaduk pedig már egy éven belül megtartja a lagzit.

Fontos kérdés volt az is, hogy mi motiválta a házasságkötést. Megnyugtató, hogy a párok 88 százaléka szerelemből házasodott, de a házasulandók fele a gyermekvállalást is megjelölte. Azonban előfordul, hogy az esküvőt kevésbé romantikus indokok vezérlik. A megkérdezettek 15 százaléka őszintén bevallotta, hogy részben azért házasodnak, mert már régóta együtt vannak, és megszokták egymást. A felmérésben külön rákérdeztek arra, hogy az esküvő szervezése mennyire volt stresszes élmény, és hogy a nagy napot valóban kivételes eseményként élték-e meg a résztvevők.

Megállapítható, hogy a kettő között van összefüggés. Azok, akik pozitívan értékelték a szervezés folyamatát, jelentősen nagyobb számban élték meg életük legszebb napjaként az esküvőjüket is, miközben azok, akik „rástresszeltek” a felkészülésre, jellemzően az esküvőjüket sem élvezték annyira.

Mennyi az annyi?

Kiderült, a legtöbb pár a konzervatív esküvő híve, fontos számukra az egyházi szertartás is. De mennyibe kerül mindez? A párok fele 1-3 millió forintot szán az esküvőre, ez az összeg 80-100 fős, igényes szertartásra és minden igényt kielégítő lagzira elég. A párok 18 százaléka 0,5-1 millió forintot szán a nagy napra, 13 százalékuk pedig fél milliónál is kevesebbet költ. Vannak olyanok is, akik 3-6 milliót, vagy akár annál többet is költenek a tökéletesen megtervezett esküvőjükre és lagzijukra.

De mi a helyzet a nászajándékkal? A felmérés is azt támasztja alá, hogy az elmúlt években gyakorlatilag kiment a divatból, a válaszadók közel kétharmada határozottan megmondta, hogy pénzt kér ajándékba, és mindössze negyedük bízta a meghívottakra az ajándékválasztás lehetőségét.

Lagzi után nászút. Az ifjú házasok 26 százaléka Európán belüli külföldi utazásra indult, belföldi vagy tengerentúli utat pedig a kutatás résztvevőinek 15-15 százaléka tervez. Érdekes, hogy azok, akik 1 millió forintnál húzták meg az esküvőjük költséghatárát, szintén nagyrészt külföldre, sőt a tengerentúlra utaznak.

(A borítóképen: A legtöbb pár a konzervatív esküvő híve)

 

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ismet-ertekke-valt-hazassagban-elni-5183953/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában