munkahelyi balesetek

2021.02.27. 19:00

A kevesebb munkabaleset mellett több lett a bírság

Tavaly 1191 munkahelyi szerencsétlenség történt, a halálos kimenetelű és a súlyos sérüléssel járók száma viszont évek óta hasonló mértékű.

Méhes László

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Jelentősen csökkent a munkahelyi balesetek száma tavaly Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ugyanakkor több volt köztük a halálos és a súlyos sérülésekkel járó szerencsétlenség, mint egy évvel korábban. A balesetszám-csökkenéssel ellentétes módon emelkedett ugyanakkor a munkavédelmi bírságok összértéke: a 2019-ben kirótt 3,3 millió forinttal szemben 2020-ban már 4,7 millió forint büntetéssel sújtották a szabályszegőket.

Járvány idején

A munkabalesetek számában folyamatos mérséklődés tapasztalható a megyében. A 2020-as év e tekintetben még kedvezőbb képet mutat, mert míg 2019-ben 1432 jutott a hatóság tudomására, addig 2020-ban 1191. (Az elmúlt öt évben a legkevesebbet 2017-ben regisztrálták, 1396-ot.)

A tavalyi év alacsony esetszámában kétségkívül szerepet játszott a koronavírus-járvány, de mégsem tudható be kizárólag ennek, mivel a veszélyesebb tevékenységeket végző vállalkozások a pandémia alatt sem szüneteltették huzamosabban a tevékenységüket.

A megyei kormányhivatal összesítése szerint a 2020-ban a hatóság tudomására jutott 1191 munkabalesetből 5 volt halálos, 3 súlyos csonkolással, 6 pedig más súlyos sérüléssel járt. A kiemelt balesetek száma az összesítés szerint évekre visszamenően ehhez hasonlóan alakult, így ebben lényegi változás nem figyelhető meg. Mint ahogy abban sem, hogy a szomorú statisztikát továbbra is az építőipar, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság vezeti a megyében, ezekben az ágazatokban fordulnak elő leg­gyakrabban munkavédelmi hiányosságok országos összevetésben is.

A munkavédelmi bírság mértéke a járvány évében közel 1,5 millió forinttal emelkedett, ami továbbra sem azt jelzi, hogy szabálykövetőbbek lennének a munkáltatók.

Visszaesőnek több

A munkavédelmi törvény konkrétan nevesít olyan szabálytalanságokat, amelyek a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét súlyosan veszélyeztetik. Ilyen hiányosság például a szükséges biztonsági berendezések, egyéni védőeszközök működésképtelensége, illetve hiánya. Tavaly több súlyos munkabalesetet okozott az építőiparban a leesés elleni védelem hiánya, míg a kereskedelemben az érintésvédelmi hiányosságok okoztak gyakrabban előforduló problémákat – említi a munkavédelmi ellenőrzések során feltárt jellemző mulasztásokat a megyei hatóság, hozzátéve: súlyos munkabaleset ezek miatt 2020-ban szerencsére nem történt.

Szigorúbb elbírálás alá esnek azonban a visszatérően szabályszegő munkáltatók. Ha egy korábbi eljárása során munkavédelmi bírságot szabtak ki rájuk két éven belül, akkor esetükben a munkavédelmi bírság mértéke másfélszeresére nő.

Távmunkában

Alapszabály, hogy a munkáltatónak minden bejelentett, illetve tudomására jutott balesetről meg kell állapítania, hogy munkabalesetnek tekinti-e. A három munkanapot meghaladó munkaképtelenséggel járó munkabalesetet pedig minden esetben be kell jelenteni a munkavédelmi hatóságnak, amely a baleset minősítésére jogosult.

Munkahelyi baleset azonban az otthon végzett távmunkában is érheti a munkavállalót. Erre a helyzetre is vonatkozik a munkavédelemről szóló törvény, amely szerint minden munkabaleset, amely a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben történik – hívja fel a figyelmet a megyei kormányhivatal. Kiemelik azonban, hogy a távmunka során bekövetkezett balesetet a munkavállalónak ugyanúgy jeleznie kell a munkáltató felé, akinek döntenie kell, hogy munkabalesetté minősíti-e, vagy sem. Mert amennyiben a jogszabályban meghatározott kritériumok alapján munkabalesetnek minősül a home office-baleset, a munkáltatónak a helyszínen kell kivizsgálnia a baleset körülményeit a hasonló balesetek megelőzése céljából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában