Projekt

2021.01.31. 16:30

Bízza magát Bundásra, ha megismerné a bőregereket!

Gyerekeknek szánják a Denevérmánia plusz kiadványt.

Detzky Anna

SANYO DIGITAL CAMERA

Fotó: Boldogh Sándor

„Korábban az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kiadásában jelent meg Denevérmánia foglalkoztatófüzet, amit most a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) továbbfejlesztett a Bat4Man projekt keretein belül. A projekt egyik fő vállalása a denevérek megismertetése és népszerűsítése, ami alapfeltétele eredményes védelmüknek. A négyezer példányban megjelent kiadványban Bundás patkódenevér kalauzolja végig a gyermek olvasókat rejtvényeken és játékokon keresztül a bőregerek életén. A füzet védelmi programokon és rendezvényeken lesz elérhető” – írja honlapján az MME.

Lebontja az előítéleteket

– A kárpát-medencei Bat4Man védelmi projekt részeként mesterséges odúkkal segítjük a denevéreket, és hiteles információkkal látjuk el az embereket az állatok életéről – mondta Orbán Zoltán, az MME szóvivője. – A grafikailag és tartalmilag megújult kiadvány célja amellett, hogy bemutatja a bőregerek életét az, hogy eloszlassa a negatív sztereotípiákat, mint például, hogy a denevérek beleakadnak az ember hajába. Alapvetően az általános iskolás korosztálynak szánjuk a foglalkoztatófüzetet, de már kisebb korban is érthető a szövege, ha a szülők, nagyszülők felolvassák a gyerekeknek. Nagy előnye, hogy fókuszba állítja, hogy mi is segíthetünk, ha a szárnyas emlősök bajba kerülnek, és a denevérmentéssel foglalkozó szervezetek elérhetősége is megtalálható benne. A legnagyobb veszélyt a bőr­egerekre a téli időszakban az épületbontások, rügyfakadás után pedig a fakivágások jelentik. Az előbbi azért okozhat gondot, mert ilyenkor az állatok még téli álmot alszanak, és a munkálatok során hibernált állapotban lepotyognak a földre. Az utóbbi pedig a nőstények és újszülött kicsinyeik számára jelent gondot, mert gyakran a fákon találnak menedéket.

(A borítóképen: Arra tanítanak: a denevér nem is olyan félelmetes)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában