vízimadarak etetése

2021.01.26. 13:30

Belehalnak a jó szándékba

A vízimadarak etetésével visszavonhatatlanul beleavatkozunk a természet rendjébe.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

A vízimadarak jelentős része vonuló faj, de ezt a természetes viselkedésüket kikapcsolhatja, hogyha enyhe a tél, és ilyenkor is találnak maguknak elegendő táplálékot. Halálukhoz vezethet, hogyha ezt a változást etetéssel idézzük elő, és később mégis beállnak a mínuszok.

Rossz minta öröklődik

– Az emberek nagy része tudatlanságból és jó szándékból eteti a vízimadarakat, abban a tévhitben, hogy rászorulnak erre, vagy egyszerűen csak azért, mert szemet gyönyörködtető – mondta Víg Zsófia, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa. – Valójában azonban ezzel beleavatkoznak a természet rendjébe és az állatok által kialakított viselkedési szabályokba, amelyeket a túlélés érdekében évezredek alatt fejlesztettek ki.

A vízimadaraknak léteznek tradicionális vonulási útvonalaik, telelőhelyeik, amelyek mentén délebbre költöznek, ha beköszöntenek a hidegfrontok, és már nem találnak maguknak elegendő élelmet ott, ahol élnek.

A vonulás távolsága és időpontja az időjárás függvényében változó lehet. Viszont, ha ez az etetés hatására kimarad, akkor a számukra veszélyes helyben maradást örökíthetik tovább utódaiknak.

Az etetés öngerjesztő folyamat, ami beláthatatlan következményekhez vezet.

Veszélyek és betegség

– Ha az anyamadarak megszokják az ember vagy az etetők jelenlétét, akkor már a kicsinyeiket is ide fogják szoktatni. A kiscsibék sokkal kitettebbé válnak a macskákkal, kóbor kutyákkal szemben. Emellett ez azzal is jár, hogy nagyon sok madár zsúfolódik össze kis helyen, és jelentősen lecsökken a költésre alkalmas helyek száma. A tőkés récénél alakult ki az a szokás, hogy városi környezetben, panelek tetején kezdtek el költeni. Amikor a kiskacsák kikelnek a tojásból, rendszerint lepotyogva összetörik magukat, vagy elgázolják őket. A hattyúkat pedig a tóba fagyás veszélyezteti, hogyha etetjük őket. Ennek az az oka, hogy a vízimadarak általában a víztérben éjszakáznak, mert itt védettek a prémes ragadozóktól, de ha kimarad a téli költözés, ez végzetes lehet számukra – magyarázta a szakember.

Az emberek által adott élelem nem egészséges a vízimadaraknak.

Soha, sehol, semmivel

– A kenyér, a chips, a ropi és más rágcsálnivaló, amit mi szívesen fogyasztunk, a vízimadaraknak nem megfelelő táplálék. Természetes állapotukban ők nagyobb részt vízben és a vízpartokon található növényekkel táplálkoznak. Amennyiben a vízimadarak csak rágcsát fogyasztanak, akkor hiánybetegség alakul ki náluk. Ez akadályozza őket a mozgásban, helyváltoztatásban, vagy lassítja a tolluk növekedését. Hiába próbálják sok helyen felszerelt etetőkkel orvosolni a helyzetet, mi madarászok ezt sem tartjuk jó megoldásnak. Ugyanis a kitett etetőkben legtöbbször malomipari pelletből készült csemege van, ami ugyanúgy egyoldalúvá teszi a táplálkozást, mint a zsemle – ismertette a madarász.

(A borítóképen: Sokan jót akarnak, ezért etetik a vízimadarakat. Inkább ne!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában