Kóbor ebek

2020.12.11. 11:00

Az ebek mindig megérzik a félelmet

A kóbor ebeknek eltérő lehet a viselkedése, nekünk is különféleképpen kell hozzájuk viszonyulnunk.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A kóbor kutyák áldatlan helyzetével első kézből a civil állatvédők találkoznak. Ők egyszerre szembesülnek állatmentőként és gazdiként is a problémakörrel.

– Mindig szituációtól függően érdemes mérlegelni, hogyan viszonyuljunk a kóbor kutyákhoz – javasolta Papp Hajnalka civil állatvédő. – Némelyik teljesen szelíd, kezelhető és befogható. Ezek általában azok az ebek, amelyek korábban gazdisak voltak vagy elcsavarogtak otthonról. Viszont azok az állatok, amelyek már régóta kóborolnak vagy bántották őket, félősek lehetnek. Ezeket akár több napig is etetni kell, amíg a közelükbe tudunk férkőzni.

Életmentő a chip

Nyilvános chipolvasó helyeken, ma már a kóbor kutyákat is azonosíthatjuk.

– Jó kezdeményezés, hogy kormányzati és önkormányzati segítséggel különböző pontokra, például benzinkutakhoz letettek chipolvasókat. Ha elég bátor a megtaláló, akkor ellenőrizheti, hogy van-e a kóborkában chip. Sajnos sokszor hiába, mert ha talál is, nem regisztrált, vagy az előző gazdi adatait tartalmazza, esetleg a hozzátartozó telefonszám már nem él. Pedig a változásbejelentés minden gazdi számára kötelező – emelte ki az állatvédő.

Állatrendőrség kellene

A harmadik kategóriába azok a kutyák tartoznak, amelyek támadólag lépnek fel.

– Az agresszív kutyákat ne próbálják megfogni, hanem igyekezzenek elkerülni velük a kontaktust! Inkább szépen lassan hátráljanak ki az állat támadási köréből! Ez utóbbi esetben az illetékes ebrendészeti teleppel vagy az állatmentőkkel kell felvenni a kapcsolatot, akik befogóbottal és élvefogóval dolgoznak. Ha éppen sétáltatunk és úgy találkozunk kóbor kutyával, arra sajnos nincs recept. Gyakran éppen a gazdi ijedtsége váltja ki a nagyobb, csellengő állatból az agressziót. Sokat lendítene ezen, ha létezne állatrendőrség, amely nem engedné, hogy külterületeken, például Pingyomon eleve kutyaviadalra tenyésszenek bull típusú kutyákat. Jelenleg a Szurkolók az Állatokért szervezet tesz nagyon sokat az állatkínzás ellen – hangsúlyozta Papp Hajnalka.

Kevés a férőhely

A civil állatvédőket legtöbbször kiposztolt kutyák fotóival keresik meg.

– A kóbor kutyák fényképeit most már nagyon sokan felteszik a Facebookra, Instagramra, és úgy találnak meg minket. Általában a Miskolci Állategészségügyi Telepet és a Miskolci Állatsegítő Alapítványt (MÁSA) is megkeresik. Magyarországon a milliós kutyaállományból 300 ezer a kóbor állat. Ehhez képest a menhelyek és az ebrendészeti telepek csak 30-40 ezer férőhellyel rendelkeznek, ezért szükséges a mi munkánk is. Egy-egy megkeresés után azonban jellemző, hogy már nem találjuk a helyszínen az ebet. Gyakran több állatvédő összefogása szükséges, hogy meg tudjuk menteni. Amennyiben megtaláljuk a gazdiját, sokszor mi szállítjuk haza a kutyust. Hogyha nincs meg a gazda, akkor először állatorvoshoz visszük. Aztán ideiglenes befogadóhoz kerül, ahonnan megpróbáljuk gazdásítani – ismertette a civil állatvédő.

(A borítóképen: Papp Hajnalka kedvencével)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/falkakban-bandaznak-a-kobor-kutyak-miskolcon-felnek-a-bekes-setaltatok-5029960/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában