Állatvilág

2020.11.17. 08:30

Ismét szabadok a bölények

Az állatkertek tartották életben és vadították vissza az európai bölényt.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Fotó: Veress Tamas

Az állatkertek egyik legszebb feladata a fajok védelme. Az európai bölények fajmegőrzési programjában a Miskolci Állatkert és Kultúrpark is részt vesz. Ezek az őshonos állatok 1925-ben tűntek el vadászat következtében, de állatkerti visszatelepítési programok eredményeként ma már 6200 fokozottan védett egyed él belőlük szabadon.

Bulgáriában élhet

A Nyíregyházi Állatparkban született két éve, és onnan került Miskolcra egy nőstény bölényborjú, amit Boci névre kereszteltek. Azért emelték ki a csapatból 3 hónaposan, mert az apja megtaposta. Féléves korában csatlakozott az állatkerti csordához, ahol közel két évig élt. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által vezetett tenyészprogram és a nemzetközi törzskönyv szorosan együttműködik a bö­lényeket tartó állatkertekkel. Ennek keretében a miskolci állatkertben nevelkedett fiatal bölényt egy, a pozsonyi állatkertből származó másik egyeddel együtt kiválasz­tották arra, hogy részt vegyen a Rewilding Europe által koordinált visszatelepítési programban. A két és fél éves állat több mint 24 órás utat tett meg származási helyére, Bulgáriába, a Rodope hegységbe. A visszatérésre készülő bölények egyelőre szokta­tókarámban élnek, vadon élő társaik területén, és foko­zatosan ismerkednek új élőhelyükkel – adta hírül a Miskolci Állatkert és Kultúrpark.

Barátkozókarámban

A kétéves kor a legideálisabb a visszatelepítésre.

– Hosszú, többéves folyamat, amíg egy állatkerti bölényt szabadon lehet engedni. A csapatban való viselkedést viszont már nálunk megtanulta – számolt be Veress Tamás, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője. – Az állatkertekben élő egyedek törzskönyvezettek, és genetikai állományuk alapján határozzák meg, hogy közülük mely állatok térhetnek vissza a természetbe. Bulgáriában minden adott a bölények életfeltételeihez, nincs természetes ellenségük. Viszont a borjaikat a farkasok időnként elragadják. Ameddig Boci a szoktatókarámban tartózkodik, addig megtanulja, hogy milyen ehető növényekre lel a környéken, és hol talál magának ivóvizet. Közben pedig barátkozhat szabadon élő társaival. Mivel három-négy éves korában válik csak ivaréretté, így fiatalként könnyebben bele tud simulni a helyi bölényközösség hierarchiájába.

A Bükkben is őshonos

Miskolcon egy teljes európai bölénycsorda él, két borjúval.

– A Bükkben a 14–15. századig még előfordultak európai bölények. Állatkertekben pedig, utolsó lengyelországi kilövésük után is még húsz fölötti pár élt és szépen szaporodott. A miskolci állatkertben jelenleg öttagú csorda látható egy hímmel, két tehénnel, egy tavaly és egy idén született bő egy hónapos borjúval, amik már itt születtek.

A felnőttek már biztosan itt élik majd le az életüket. Azonban a kicsik még lehetséges, hogy egyszer szintén visszatérhetnek Bulgáriába.

(A borítóképen: Bölény a miskolci állatkertből)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában