Állatvilág

2020.10.01. 08:00

Beszélgessünk papagájjal!

A hím madarak hamarabb megtanulnak beszélni, különösen, ha egyedül tartják őket.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

A papagáj egyike azon madárfajoknak, amelyek megtaníthatók beszélni. A nagyobb méretűek, mint az ara általában értelmesebbek, de a kis szárnyasok között is vannak ügyesek, mint a hullámos papagáj – írja Bíró Sándor Papagáj-ábécé című könyvében. – Persze itt nem valódi emberi kommunikációra kell gondolni, hanem kifejezések, szavak ismétlésére, hangutánzásra. A gazdi részéről nagy türelemre van szükség, amíg a kedvenc kimondja az első szót. A hímek általában biztosabban és szebben formálják a szavakat, különösen, ha magányosan tartják őket. A madarat ültessük az ujjunkra, és 20-25-ször ismételjük a mondandónkat ugyanazzal a hangszínnel!

Tanítsuk kedvencünket!

Legjobb, ha a nevével kezdjük, amit a tehetségesebbek egy-két hónap alatt megtanulnak. Ezt követően lehet nehezebb dolgokkal, például köszönésekkel próbálkozni. Ilyenkor fontos figyelni arra, hogy csak a megfelelő helyzetben mondjuk, amit hallani szeretnénk. Igyekezzünk jutalomfalattal motiválni a madarat!

(A borítóképen: Ara papagáj)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában