Ízvilág

2020.10.06. 12:00

A sütőtököt együk, mert vitamindús, a dísztököt viszont csak faragjuk!

A sütőtök remek alapanyag és értékes tápanyagok forrása, felhasználása számos módon variálható.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az ősz beköszöntével óhatatlanul is eszünkbe jut a sütőtök és az abból készült finomságok. Idén sincs ez másképp, a boltok polcain, a piacok standjain már ott sorakoznak a szebbnél szebb sütésre, főzésre váró darabok. Érdemes azonban körültekintőnek lenni vásárlásakor, ugyanis amíg a sütőtök finom, ízletes csemegének számít, addig a dísztök fogyasztása kis mennyiségben is komoly problémákhoz vezethet.

Zöldségismeret

A sütőtök szezonja szeptembertől januárig tart, a neve megtévesztő lehet, hiszen sütésen kívül főzni, levest, desszertet, köreteket is lehet belőle készíteni. Nem csak lehet, érdemes is, hiszen rengeteg vitamint tartalmazó olcsó zöldségről beszélünk. Őshazája Közép- és Dél-Amerika, de a 16. századtól már hazánkban is jelentős az ismerete és a termesztése.

A sütőtök a kabakosok vagy tökfélék családjába tartozik, rokoni szálak fűzik a főzőtökhöz, laskatökhöz, cukkinihez, patisszonhoz, valamint a görögdinnyéhez és uborkához is. Kilencven százaléka víz, húsán és magján kívül virága is ehető, amely sütve különleges csemege. A legismertebb hazai változatai a nagydobosi, a kiszombori és az óvári sütőtök.

Vitaminforrás

Remek forrása számos vitaminnak. A teljesség igénye nélkül a kalciumnak, cinknek, mangánnak, réznek, vasnak, foszfornak, C-vitaminnak, karotinnak. Folsavtartalma egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. Enyhíti az allergikus köhögést, valamint az asztmával járó rohamokat. Ha rendszeresen fogyasztjuk, szebb bőrképet kaphatunk, serkenti a máj működését, csökkentheti a szürkületi vakság kialakulásának esélyét. Magja külön kincs vértisztító hatása miatt, továbbá kitűnő ellenszere a köszvénynek. Mivel a zöldség jól tűri a fagyot, így fagymentes, hűvös helyen egészen tavaszig is tárolható.

Receptek

Csakúgy, mint minden zöldség, gyümölcs estében, megítélése vegyes. Van, aki függője az íznek, mások csípőből elutasítják. Ennek ellenére mindkét tábornak ajánljuk kipróbálásra a sütőtökkrémlevest, amelynek receptjét is mellékeljük: A legegyszerűbb verzióhoz, hat adag elkészítése esetén szükség van egy kilóra a zöldségből, melyet megsütünk, és elkészülte után húsát kikaparjuk. Vajat olvasztunk, amihez finomra vágott fokhagymát és zsályát rakunk. A sütőtök húsát a fokhagymás, zsályás vajhoz keverjük, majd alaplével felöntjük. Sózás, borsozás után 15 percig kis lángon főzzük. Majd ha elkészült, botmixerrel pürésítjük, a krémes állag eléréséért tejszínt teszünk bele, és még egyet forralunk rajta. Szórhatunk a tetejére pirított tökmagok és bacont is.

A kávézók sem hagyják figyelem nélkül a sütőtök szezonját, megjelenése után rögtön bele is csempészik italaikba. Így születik meg a már ikonikusnak számító fűszeres, sütőtökös latte, melyet ugyancsak el tudunk készíteni a saját konyhánkban is.


Sütőtökös latte

A recept nem ördögi, amire szükségünk lesz, az nem más, mint:

– 2 dl tej

– 1 evőkanál sütőtökpüré

– 1 teáskanál fahéj

– 1 késhegynyi szerecsendió

– 1 adag erős kávé

– 1 teáskanál cukor

– 1 késhegynyi szegfűszeg

– 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: Főzzünk le egy adag feketét. A sütőtökpürét rakjuk egy lábosba, keverjük össze a tejjel, cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával, és kis lángon melegítsük. Ha homogénné válik, vegyük le a tűzről, várjunk pár percet míg kihűl, ezután mixerrel krémesítsük. Ha hőmérséklete alapján már iható, rakjuk egy pohárba a sütőtökös keveréket, csorgassuk rá a korábban lefőzött kávét, rakjunk a tetejére tejszínhabot vagy habosított tejet, és szórjuk meg fahéjjal.

(A borítóképen: sütőtököt már a legkisebbek is nagyon szeretik)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában