koronavírus

2020.09.23. 19:30

Tünetegyüttesek jelezhetnek számunkra

Néhány tünetegyüttes arról árulkodhat, hogy már átestünk a koronavírus okozta fertőzésen.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A betegség klasszikus tünetei közé sorolhatjuk a lázat, száraz köhögést, torok- és fejfájást, szaglás és ízlelés elvesztését. Szakértők szerint azonban nagyon sok esetben – a páciensek 40–80 százalékánál – tünetmentesen, észrevétlenül folyhat le a fertőzés. Léteznek olyan tünetegyüttesek, amelyeket egyáltalán nem hoznánk kapcsolatba a koronavírussal, szakemberek véleményei alapján azonban gyanakodásra adhatnak okot. Az egyik ilyen például a fáradékonyság és a levertség. A koronavírussal való megfertőződést az immunrendszernek ki kell pihennie, a szervezet pedig úgy üzen számunkra, hogy egyfolytában kialvatlannak érezzük magunkat.

Szorongásra panaszkodtak

Az álmatlanság mellett légzési és emésztési gondokra, migrénre, végtagzsibbadásra, magas pulzusra és intenzív szorongásra is panaszkodtak a fertőzésből felgyógyult betegek, amik az agy és az idegek nem megfelelő működése következtében alakulhatnak ki. A koronavírus-fertőzés szív- és érrendszeri elváltozásokat is okozhat. Az orvosok megfigyelése alapján a felépülő páciensek közül többen a mellkas középső részén jelentkező szúró érzésre panaszkodtak utótünetként. Bizonyára többször tapasztaltunk már rövid ideig tartó szédülést akkor, hogy ha ülőhelyzetünket hirtelen állóhelyzetre változtattunk. Amennyiben nincs korábban diagnosztizált vérnyomásproblémánk, könnyen előfordulhat, hogy már átestünk a koronavírus-fertőzésen, hiszen a betegek nagy része észlelte magán a szívritmus gyors megemelkedését az ülőhelyzet változtatása során. Egy augusztusban közzétett tanulmányból az is kiderült: a koronavírussal fertőzött betegek 55 százalékánál három hónap múlva is idegrendszeri zavarokat észleltek. A Covid-ködként elhíresült tünetegyüttes koncentrációs problémákat, zavarodottságot, lassú felfogóképességet és depressziót produkálhat a szakemberek szerint.

(A borítóképen: A láz, száraz köhögés, torokfájás lehet gyanús)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában