Állatvilág

2020.09.11. 18:30

Óvjuk a papagájokat a naptól!

A közhiedelemmel ellentétben a papagájok a hideget jobban viselik, mint a kánikulát.

Detzky Anna

Forrás: Herman Ottó Természetvédők és Díszmadártenyésztők Egyesülete

Bár a papagájok trópusi állatok, de az állatkereskedésekben kapható egyedek már a helyi klímához alkalmazkodtak, ezért a tűző naptól és a huzattól mindenképpen védeni kell őket.

– A nagy hőség az élőlények többségét megviseli, így a papagájokat is – hívta fel a figyelmet Kozák Tibor, a Herman Ottó Természetvédők és Díszmadártenyésztők Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének elnöke. – Való igaz, hogy trópusi madárfajokról van szó, de a tenyésztőktől vásárolt kedvencek genetikailag már nagymértékben eltérnek a természetben élőktől. Minden otthon tartott madár kaphat hőgutát, ezért fontos, hogy legyen egy odú, ahová el tudnak rejtőzni a tűző nap elől. Nem jellemző a papagájokra, hogy napoznának, így a kalitkájukat is inkább árnyékos helyre tegyük. A hideget sokkal jobban viselik például a hullámos és a nimfapapagájok is, ha huzatmentes helyet tudunk biztosítani nekik.

Segítsük a vedlést!

A kisebb testű madaraknál a melegebb hónapokban indul el a vedlés.

– Normál esetben évente kétszer vedlenek a kistestű papagájok, amit arról lehet észrevenni, hogy hiányossá válnak az evező- és farktollak. Ha ez mégsem történik meg, abba a madár akár bele is pusztulhat. Ezt nem szabad összekeverni a francia vedléssel, ami egy betegség, és hirtelen tollveszteséggel és röpképtelenséggel jár. Vedléskor kedvencünknek több pihenésre van szüksége, illetve kalcium és vitaminpótlásra. Az előbbit homokkal, az utóbbit gyümölccsel vagy erre kialakított folyadékkal oldhatjuk meg. Az új téli tollazat sokkal fényesebb, erősebb, vastagabb és tömöttebb lesz, mert ekkor már a következő költésre készül a madár – magyarázta a tenyésztő.

Változatos étrend

A piszkos toll is betegséghez vezethet, ezért fontos, hogy a papagáj tudjon tisztálkodni.

– Folyóvízzel nem szabad zuhanyoztatni a madarakat, viszont a permetezést és a párakaput nagyon élvezik. Az esőben is szívesen áztatják magukat, azonban a dörgéstől, villámlástól gyakran, a kutyákhoz hasonlóan, félnek. Az ivóvizüket mindennap cserélni kell, azért is, mert a vitaminfolyadék romlandó. Hetente két alkalommal egy kevés almaecetet is kaphatnak szintén az ivóvízzel keverve. Ez jó baktérium­ölő, segíti az emésztésüket, de csak óvatosan szabad adni, mert nagy mennyiségben árthat a kloákájuknak. Havonta kétszer őrölt fokhagymát is adhatunk nekik sárgarépával keverve, pépként a vízbe téve, ami jó gilisztahajtó. Ez különösen hullámos papagájoknak ajánlott, mert ők hajlamosak a férgesedésre. Legalább egy héten egyszer lágyeleséget is kapjanak – ajánlotta Kozák Tibor.

Szoktassuk a röpdéhez!

A kert dísze egy papagájröpde, de a madarakat fokozatosan kell hozzászoktatni.

– Eleinte csak szobahőmérsékletben szabad kitenni a benti papagájokat a külső röpdébe. A hirtelen változást nem bírja a szervezetük, és elpusztulnak. Ettől kezdve

a madár teste fokozatosan átveszi a külső klímát. Néhány nagyobb testű papagájfaj még télen is jól érzi magát a szabad levegőn. Ha több madarat szeretnénk együtt tartani, a legjobb, ha szakember véleményét kérjük, mert a hímek hajlamosak összeverekedni. A hullámos papagájoknak tegyünk be fűzfagallyakat, mert szívesen rágcsálják, koptatja a csőrüket és egészségvédő hatása van. A nagy röpdéknek az alját érdemes felszórni homokkal, amit viszonylag könnyű takarítani. Elegendő hetente tisztítani, hogy jobb legyen a madarak ellenálló képessége, de vedléskor gyakrabban szükséges – javasolta a szakértő.

(A borítóképen: Fontos a fokozatos szoktatás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában