fagyizó

2020.09.08. 08:00

Ő is egy Bagaméri, aki a fagylaltját maga méri

Hernádnémeti egyik színfoltja a Bagaméri retro nyaloda, de nem csak a fagyizó érdekes, maga a tulajdonos is.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Olvasónk küldte

A 80-as évek közepén kezdett DJ-ként tevékenykedni a tulajdonos, páran voltak akkor csak, akik ezzel foglalkoztak Miskolcon. Fellépéseket vállalt szórakozóhelyeken és rendezvényeken nem csak a megyében, másfelé is az országban. Az élete úgy alakult, hogy egy időre felhagyott a hobbival, de megmaradt a szerelem a diszkózás iránt. Később újra elkezdett foglalkozni vele. A ma már retrónak mondott zenék mellett tette le voksát, hiszen ebben érezte igazán autentikusnak magát – vallja Szűcs Nándor. Elővette a régi lemezeit, és elkezdte összegyűjteni a korabeli videóklipeket, amikhez pedig nem volt, ahhoz gyártott. Így lett a videódiszkózás. A felkéréseknek többnyire a kort idéző öltözékben tesz eleget, ezzel is emelve a retró élményt és hangulatot.

Amikor a fagyizót átvette az előző tulajdonostól, akkor is az volt a cél, hogy valami egyedit csináljon, amivel máshol még nem találkozott – mondta Nándor. A „Keménykalap és krumpliorr” – 1978-ban készült magyar ifjúsági film – egyik jellegzetes szereplője volt Bagaméri Jácint, a fagyiárus. A kultikus filmben ezt a figurát Alfonzó alakította, és nagyon sokáig ő jelentette a „fagyist”. Mindenkinek Bagaméri jutott eszébe, ha fagyiról volt szó. Az ötletet tett követte, és a fagyizó megkapta Bagaméri nevét. De a fagylaltok és az üzlet dekorációja is a retró jegyében született.

A fagyizó tulajdonosa olyan minőségi szintre emelte az elképzelést, hogy elkészített egy stilizált fagylaltoskocsit is, olyat, amely a filmben látható. Illetve a színész által viselt Bagaméri „jelmezt” is megcsináltatta. Ha rendezvényekre hívják, ebben jelenik meg. A mai negyvenes ötvenes korosztálynak, a szülőknek nem kell bemutatni a filmet és a szereplőt, hiszen mindenki tudja, ki az a Bagaméri, de a mostani kisiskolásoknak el kell mesélni, miről és kiről van szó.

A történet nem ér véget

A retró tárgyak gyűjtése is mindennapos hobbija. Akár egy kiállításra is elegendő becsomagolt gyűjteménye van mindenféle működő és nem működő, de jó állapotban lévő használati cikkből, szintén az említett korból. Ezek egy részét gyermekkorából megőrizte vagy az interneten vásárolja, esetleg régiségvásáron jut hozzá. A majdani cél egy olyan lakásmúzeum berendezése, ahol minden a hetvenes éveket idézi, a garázsban álló Wartburggal és Skif utánfutóval.

(A borítóképen: „Itt van, megjött Bagaméri... ”)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában