allergia

2020.09.24. 09:30

A pollenen túl a penész, az állatszőr is allergén

Itt a parlagfű, a fekete üröm időszaka, de nem csak ezektől folyhat az orrunk.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az allergia nem csak fekete és fehér. Nagyon sok mindenkit érint, és többféle tünettel járhat. A legtöbb pácienst érintő pollenallergiát a tüsszögésről, orrfolyásról lehet többnyire felismerni. A parlagfű és a fekete üröm szórja pollenjeit leginkább ebben az időszakban. A parlagfű egészen november végéig okozhat kellemetlenséget az allergiásoknak. Ilyenkor összeölelkezhet a pollen- és az atkaallergia, ami súlyosbíthatja a tüneteket – mondta dr. Szakos Erzsébet allergológus, klinikai immunológus, a megyei kórház főorvosa. Háziporatka mindenkinél van a lakásban, hiszen a szőnyegben, kárpitban, lakástextíliában, de a gyermekek plüssállataiban is megtalálható. Főleg az ürüléke okozhat gondokat; azonban nem mindenki érzékeny rá. Létezik pár egyszerű praktika a portalanításra, és ezáltal az atkák jelenlétének csökkentésére. Ilyen a nedves portörlés vagy a nedves porszívó használata. A plüss­állatokat két-három havonta érdemes néhány napra mélyhűtőbe tenni, majd a mosógépbe. Ezzel jelentősen csökkenthetjük az atka és ürülék mennyiségét a gyermek játékaiban – tette hozzá az allergológus.

A pollen ellen nem tudunk sokat tenni, hiszen az év nagy részében jelen van, és száll a levegőben. Az orr nyálkahártyájára és a hajra is rátapad. Ezért szokták javasolni az allergiásnak, hogy esténként mosson hajat, az orr tisztítására pedig tengervizes orrspray-t vagy fiziológiás sóoldatot használjon – ajánlotta a főorvos. A párnahuzat gyakori cseréje is jó megoldás. A szellőztetés, a levegő cseréje elengedhetetlen a lakásban, de a nappali pollenaktivitás miatt ezt inkább jobb az esti órákra hagyni. Azonban nyitott ablak mellett aludni nem szerencsés az allergiásoknak.

Ha nincs is állat

Ami még gyakori és sokszor fel sem merül mint allergén tényező, az az állatszőr. Abban az esetben is okozhat panaszt, ha nincs is lakásban kutya vagy macska. Az állatot tartóknál ugyanis még a legnagyobb tisztaság mellett is a ruhára tapadhat. A gyerekek így az iskolába is bevihetik, és onnan könnyen a másik ruhájára kerülhet. Így meglehetősen nehezen lehet védekezni ellene. Ha a lakásban nedvesek, penészesek a falak, az is okozhat allergiás reakciót, tüneteket egész évben – hangsúlyozta a szakember.

(A borítóképen: Az allergia megkeserítheti az ősz elejét)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában