Egészségügy

2020.08.13. 13:00

Változó e-receptes szabályok

A betegek és a háziorvosok is szerették a telefonos receptfelírást. Le kell szokniuk róla.

Hegyi Erika

20200810 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország E-recept illusztráció.

Forrás: Illusztráció

Fotó: Ádám János

Többféle gyógyszert is szed az ötvenes éveiben járó Molnár János. Tavasszal persze ő sem örült a járvány miatti karanténnak, de annak igen, hogy egyszerűsödött a gyógyszerkiváltás.

– Elég volt telefonon felhívnom az orvosomat, ő felírta a gyógyszereimet e-receptre, amit elküldött a „felhőbe” (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe). A patikában csak a taj-számomat kellett megmondanom, megmutatnom a személyi igazolványomat, és megkaptam a gyógyszereimet. Nem kellett csak a receptek miatt félórákat várakoznom az orvosi rendelőben. Annak is örültem, hogy az idős édesanyám gyógyszereit is ki tudtam váltani ilyen módon – mondta János.

Telefonon nem

A veszélyhelyzet megszűnésével részben módosultak az e-recept alkalmazásával kapcsolatos szabályok, tudatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Megmarad persze az egyszerűsített receptkiváltás, amelyre nem vonatkozik a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napos moratórium, a taj-szám megadásával tehát továbbra is ki lehet váltani a gyógyszereket, azonban az orvosok nem írhatnak fel gyógyszert a telefonon vagy e-mailben jelentkező pácienseknek szeptember 17-e után. A július elseje előtt kiállított e- receptek felírási igazolásai a vények lejáratának végéig azonban továbbra is érvényesek maradnak.

Az igazolást csak a beteg külön kérésére kell kiállítani. 14 év alattiak gyógyszerrendelése esetén viszont minden esetben szükséges az igazolás. A háziorvosok is örülnek az egyszerűsített gyógyszerkiváltásnak, de annak már kevésbé, hogy megszűnik szeptember közepétől a telefonos receptfelírás. Dr. Dienes István bükkszentkereszti háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara választókerületi elnöke úgy fogalmazott, nagyon jó ötlet volt az egyszerűsített gyógyszerkiadás, mert mindenki könnyen hozzáfért a rendszeresen szedett tablettáihoz. Véleménye szerint ezen nem kellene változtatni, hiszen jól működik

az elektronikus rendszer is, ami nagyszerű vívmány.

– Az új rendeletet egyfajta visszalépésnek értékelem, hiszen a járvány alatt azt a következtetést vonhattuk le, hogy a telemedicina adta lehetőségeket feltétlenül be kell építeni a mindennapi gyakorlatunkba. Attól nem kell félni, hogy esetleg felelőtlenül írnak fel gyógyszereket az orvosok, hiszen minden háziorvos ismeri a betegeit. Ha szükség van rá, akkor behívja őket, ha pedig a betegnek valamilyen szokatlan panasza van, akkor úgyis felkeresi a rendelőt. Betelefonálós panaszra nem írunk gyógyszert, esetleg csak akkor, ha a tünetek nagyon egyértelműek, de egyébként az ilyen esetekben valóban jó, ha az orvos megvizsgálhatja a páciensét. Azonban az állandóan szedett gyógyszerek hozzáférését kár megnehezíteni – fogalmazott az elnök.

Hozzátette: az új szabályok megértése megint csak bizonytalanságot szül majd. Az emberek így is nehezen értették meg, hogy mi az az elektronikus recept, és hogy nem kell bejönni érte. Most pedig azt nem fogják érteni, hogy ha elektronikus, akkor miért kell mégis bejönni. Az idősebbek valószínűleg újra fogják kérni a papíralapú vényeket.

Megnő a forgalom

Dr. Dienes István felhívta a figyelmet arra is, hogy az új szabály miatt minden bizonnyal megnő majd a forgalom a rendelőkben, ami az őszi és téli időszakban nem szerencsés. Ráadásul sok a vegyes körzet, mint az övé is, ahol a gyerekek, a fiatalok és az idősek egy helyiségben várakoznak. A kellő távolságtartást egyelőre úgy oldották meg, hogy az udvaron is helyeztek el székeket, de ha hidegebbre fordul az idő, ez már nem kivitelezhető.

– A telefonos bejelentkezés azonban ugyanúgy megmarad, mint eddig, tehát az asszisztens a munkaidejének egy részét továbbra is azzal tölti, hogy a telefonokat kezeli. Ez viszont elveszi az időt a betegek ellátásától. A koronavírus-járvány egyébként is sok pluszterhet rótt a háziorvosokra, hiszen feladatuk van a teszteléssel és a karanténnal kapcsolatban is, az új rendelet pedig csak nehezíti a munkájukat – sorolta az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában