Parlagfű

2020.08.17. 09:30

Nem csak gyógyszerrel lehet védekezni az allergia ellen

Az augusztus az allergiában szenvedők számára az egyik legnehezebben elviselhető hónap, hiszen ilyenkor a pollenkoncentráció is magasabb.

Novák Krisztina

Forrás: Illusztráció/ÉM

Nyár végén virágzik a parlagfű, ezért az allergia tünetei megkeseríthetik a mindennapjainkat. A parlagfű Magyarországon nem őshonos növény, az I. világháború idején került hazánkba, délről terjedt észak felé és mint gyomnövény nagyon vitális. Sok magot hoz, amelyek hosszú ideig benne maradnak a földben. Hiába kerülnek be mélyszántással, a következő mélyszántásnál újra a felszínre kerülnek és már virágoznak is.

A tünetek

– A parlagfű allergia esetén az azonnali típusú allergiáról beszélünk, amikor érintkezve a parlagfű pollenjével, fellép az eltúlzott (azonnali típusú) immunválasz – tudtuk meg dr. Molnár Imre allergológus főorvostól. – A parlagfű pollennek ugyanis semmiféle ártalmas hatása nem lenne a szervezetre, de egyeseknél – tízből három embernél –, amikor megjelenik a parlagfű pollenje és a nyálkahártyára, kötőhártyára, orrnyálkahártyára, illetve a garatba kerül, megjelennek a heves tünetek. Ilyenek a könnyezés, a szemviszketés, a szem kipirulása, a kötőhártya elődomborodása, az orrváladék megindulása, az orrdugulás, az orr viszketése és a tüsszögés, de nagyon gyakran garatviszketéssel is együtt jár.

Meghatározása

Dr. Molnár Imre tapasztalata az, hogy, ha valaki allergiás szénanáthában szenved, akkor elég ritka, hogy csak egyetlen fajta allergénre – számára ártalmas dologra – érzékeny. Ráadásul az a baj, hogy idővel egyre több mindenre lesz érzékeny, mert a fellazult orrnyálkahártya és a kötőhártya sok dolgot befogad, így újabb és újabb anyagok okoznak majd érzékenységet számára. Sokféle kivizsgálási módszer létezik, ezek közül az egyik a Prick teszt, de a vérvételből történő meghatározása is lehetséges.

Mit tehetünk?

A parlagfű elleni védekezés első lépése az irtás. Le kell vágni tőből, vagy időben, gyökerestől kihúzni a földből, amikor még picike.

Gyakori jelenség az allergiások körében a keresztallergia, amikor egy bizonyos étel vagy ital hasonló reakciókat vált ki a szervezetből, mint maga a pollen, ezért az allergiaszezonban körültekintően kell összeállítani az étrendünk.

– Amikor egy páciensnél tisztázott, hogy parlagfű allergiája van, a gyógyszeres kezelésen kívül létezik a védekezésnek az a lehetősége is, hogy megpróbálja távol tartani magát azoktól a helyektől, ahol nem irtják a parlagfüvet – folytatta a szakember. – Esténként fontos az alapos, az arcra és az egész testre kiterjedő mosakodás és a hajmosás is, mert az abba beleragadt parlagfű pollenek a párnára kerülnek és éjszaka is jelentkeznek a tüneteket. Szem- és orrcseppek illetve gyógyhatású szerek közül enyhébb allergia esetében elég a gyógyszerésztől vény nélküli készítményeket kérni, de súlyosabb esetben a szakorvos által felírt gyógyszerekre lesz szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában