Kiskert

2020.08.14. 12:00

Ha szükséges, árnyékoljunk!

Míg télen mindent elkövetünk, hogy minél több fényt juttassunk a növényeknek, addig most árnyékolni kell.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A szobanövények fejlődését a hőmérséklet, a fény, a levegő páratartalma, az öntözés, a közeg és a tápoldat határozzák meg, ám ezek szabályozásával irányíthatjuk is azt. Legyen szó kültéri környezetről vagy beltéri helyiségekről, az árnyékolás elsődleges funkciója természetesen a fény- és hővédelem. Utóbbiak mellett azonban az árnyékolásnak több olyan előnyös hatása is kimutatható, amely a köztudatban nem gyökeresedett meg. A kül- és beltéri árnyékolásnak köszönhetően a növények levelein nem alakulnak ki napégés okozta foltok, hiszen védi a növényeket a napsugarak perzselő hatásától. Beltéren az árnyékolás a házat is hűti, amely jobb klímát teremt a szobanövényeknek.

Hasznos a kevesebb fény

Az árnyékolásnak megelőző hatása is van a növényvédelemben, ugyanis a túl száraz, meleg levegő kedvez az atkák és tripszek fölszaporodásának. Az árnyékolás megakadályozza továbbá a virágok korai elnyílását, de a kora tavaszi hajtott hagymás növények – tulipán, krókusz – virágnyílását redőnyös árnyékolással szabályozhatjuk is.

A hőmérséklet-csökkentést árnyékolással érhetjük el. A magas hőmérsékleten kinyílik a virág, a csökkenő hőmérséklet hatására bezáródik. A fénynek a bezáródásban nincs igazán szerepe.

Az árnyékolóanyagok, korszerű technikai berendezések nagy választéka áll ma már rendelkezésre, amelyek közül a redőnyös árnyékolás kifejezetten közkedveltnek számít. „Vészhelyzet” esetén azonban a régi egyszerűbb, de jól bevált módszerek is hatékonyan segíthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában