Improvizációs Társulat

2020.08.03. 18:30

Ahol lehullanak az álarcok

Az improvizáció önref­lexiós eszköz a kommunikációs képességek és a konfliktuskezelés fejlesztésére.

Detzky Anna

Fotó: Kozma István

A Maszk Improvizációs Társulat vezetésével szórakoztató improvizációs tréningekbe kapcsolódhatnak be a kísérletező kedvű érdeklődők. Csapatépítőket, illetve középiskolákban és általános iskolákban drámajáték-foglalkozásokat is szerveznek.

A múlt héten szerdán délután mi is ellátogattunk az egyik szabadban tartott tréningre, ahol Katona Gábor és Madarász Kata társulatvezető mellett már gyülekeztek a kíváncsi fiatalok.

A Beugróval indult

Évente két-három kisebb színdarabja van a csapatnak, amire Nádasy Erika, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze készíti fel őket.

– Több mint két éve szervezünk hasonló improvizációs tréningeket – mesélte Katona Gábor. – A színházi próbák mellett szükségünk van rá, hogy saját magunkat is fejlesszük, amire ez remek lehetőség. Láttuk a televízióban a Beugró című műsort, és onnan kaptuk az ötletet. Először a beugrós játékokat gyakoroltuk, amire egyre komolyabb érdeklődés mutatkozott. Majd sűrítettük a találkozókat, és mára egészen sokan megfordultak nálunk Miskolcról és környékéről. Hosszabb távon pedig improvizációs előadásokat is szeretnénk csinálni.

A hétköznapok helyzetei

Az improvizáció aktív szórakozásnak és szórakoztató műfajnak tekinthető.

– Itt nem az történik, hogy a néző beül a színdarabra, és passzív szemlélője, hanem a 3–5 perces miniszíndarab jeleneteinek a résztvevőjévé is válik. Arra is rájöttünk, hogy sok mindent tudunk ezzel az emberek személyiségén is fejleszteni. Többek között kommunikációs képességeket, konfliktuskezelést. Olyan helyzeteket idézünk elő, amelyek a hétköznapokban is előkerülnek – fejtette ki Katona Gábor.

Jó társaságban

A résztvevők is elmondták, miért szeretik a tréningeket.

– Jó a társaság, remekül szórakozunk. Rendkívül gyors reakcióidő kell az improvizációhoz. Sok mindent tapasztalok közben saját magamról, és a színpadi jelenlétben is rengeteget fejlődöm, akárcsak a társas kapcsolatokban – osztotta meg tapasztalatait Elek Zsófia.

– Harmadik alkalommal vagyok itt. Megfogott a jó társaság. A szabadidőnek ez egy jó eltöltése, én már magát a Beugró műsort is szerettem nézni – fűzte hozzá Cserhalmi Dávid.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában