Kocsmakvíz

2020.07.31. 17:30

Elmepallérozás barátokkal, egy pofa sör mellett

Az interneten tarolnak a különböző kvízek. Mi a helyzet viszont, ha élőben, egy kocsmaasztalnál kell számot adnunk tudásunkról?

Bukovenszki-Nagy Eszter

Fotó: BNE

Miskolcon is egyre népszerűbbek a kocsmakvízek: keddenként például a Randomban nevezhetünk be egy jó hangulatú estére, ahova mi is ellátogattunk ezen a héten.

A játék eredetileg angolszász területekről indult, ahol hatalmas népszerűségre tett szert, majd az egész világot meghódította – nem véletlenül. A játék lényege, hogy nem egyedül kell megküzdenünk az olykor igencsak izzasztó kérdésekkel, hanem 4-6 fős csapatok versenyeznek egymással. Összeszokott baráti társaságok vagy akár alkalmilag verbuválódott csapatok is nevezhetnek, hogy a játék és a közös időtöltés élményén túl a dicsőséget is bezsebeljék. A legtöbb pontot begyűjtő csapat a hely által felajánlott (jellemzően ital) nyereménnyel és persze az örömmel lesz gazdagabb.

Sokszínű, de nem könnyű

A kérdések sokszínűek, és talán az az egyik legnehezebb benne, hogy az ember vagy tudja a választ (mert hallott róla, olvasta valahol), vagy nem, de kikövetkeztetni, logikával rájönni igen nehéz. A mi kedvencünk az asszociációs rész, ahol kilenc különböző kérdésre kell felelni, majd megtalálni a válaszok közötti összefüggést, ami a tizedik kérdés megfejtése. Például az egyik kérdés egy ókori görög műfajra kérdezett rá, ahol a tragédia volt a megfejtés, egy másik kérdésre az erkély, a következőre a család volt a válasz, a kapcsolat pedig a Rómeó és Júlia volt.

Mostanra a Randomban is kialakult egy kemény mag, akik hétről hétre itt vannak. Megkérdeztünk néhány játékost, mi vonzotta őket ide. Liliána, Tünde és Zsombor csapata nyerte meg múlt héten a vetélkedőt, velük beszélgettünk.

– Sokat járok ide február óta, megszerettem a helyet, itt hallottam a kvízről. Felkeltette az érdeklődésemet, gondoltam miért ne próbáljuk ki. Nagyon tetszik, egyrészt remek alkalom, hogy összekovácsolja a csapatot, új embereket is megismerhetünk, de az is klassz, hogy közben fejlesztjük a tudásunkat, művelődünk, emellett pedig jó móka – mondta Schmidt Liliána. Csapattársa, Bodor Tünde is régóta ismeri a hely tulajdonosát, tőle hallott a kvíz estről, és szívesen kipróbálta magát. Zsombort Tündi hívta el, az első alkalommal jól szórakozott, azóta pedig oszlopos tagja a csapatnak.

Általában többfős csapatok játszanak, ez azért is jó, mert mindenki más témában jártasabb, illetve más-más szemszögből lehet megvitatni a kérdéseket. Lilinek a filmek, sorozatok, a zene és a kortárs dolgok az erősségei, Tündinek az állatos kérdések ugranak be kapásból, illetve a tippelésben nagyon jó, Zsomborhoz pedig a matek és a műszaki dolgok állnak közel. Azt is elmesélték, hogy szerintük egyedülálló a kezdeményezés, hiszen nem igazán hallani olyan lehetőségről, ahol hétköznap este tornáztathatjuk az agyunkat, pláne olyan helyen, ahová alapvetően bulizni járnak az emberek.

Szórakozás hétköznap

Bese Gergely évek óta játékmesterként irányítja és tartja a megfelelő mederben a miskolci kvízeket. Ő az, aki felolvassa és néha értelmezi a kérdéseket, eloszlatja a tévhiteket és segít, ha arra van szükség.

– Korábban vendéglátásban dolgoztam, és a hét elejei gyér forgalmat szerettem volna valahogy felpörgetni. Egy nyíregyházi barátom mesélte, hogy náluk van egy hely, ahol hétfőnként tartanak ilyen kvíz estéket, majd elhívott, hogy próbáljam ki. Nagyon megtetszett, úgyhogy felvettem a kapcsolatot Bartha Álmossal, a Quiznight készítőjével, hogy van-e már ilyen Miskolcon, mi ennek a menete, ha én is szeretnék bekapcsolódni. Álmos örült neki, mert mint kiderült, korábban volt már a városban, de befuccsolt, ezért örömmel fogadta az ötletet, hogy újra nekifussunk Miskolcon is – mesélt a kezdetekről és játékmesterré válásáról Gergő. A játék népszerűségét az is mutatja, hogy míg kezdetben három csapattal indította el, később a rekord 17 vagy 18 résztvevő társaság volt. Azóta volt már három kocsmában is kvíz, jelenleg hétfőnként a miskolci Melon Caféban szintén részt vehetünk kvízen, és minden alkalommal „telt házzal” működik.

Gergő munkában

– Szeretek játszani, néha frusztrál is, hogy nem tudok beszállni, csak vezetem. Nagyon jó szórakozás, és azt tapasztalom, hogy újra divatosak azok a régimódi kvízek, amiket régebben láttunk a tévében. Ilyen esemény nem túl sok van a mai világban, egyébként csapatépítőket is szoktam olykor tartani, nem véletlenül, hiszen remekül össze tudja csiszolni a társaságot a közös gondolkodás, miközben felszabadultan, kötetlenül szórakoznak az emberek. Másrészt milyen szórakozási lehetőség van egy hétköznap este? Bulizni nem igazán megy el az ember, mivel másnap dolgozni vagy iskolába kell menni, így ez egy nagyon jó megoldás arra, hogy konszolidáltan érezzük jól magunkat. Ráadásul észrevettem, hogy azok a társaságok, akik rendszeresen járnak, megismerik egymást a többi csapattal, új kapcsolatok alakulnak ki – folytatta Gergő.

– Jó érzés látni, hogy nyújtasz valami pozitívat az embereknek, ami nem megfogható, nem anyagi természetű, hanem jókedvet, örömet adnak ezek az esték. Utána megbeszélik a kérdéseket, akár később a munkahelyükön is, vitatkoznak rajta, olykor össze is szólalkoznak, de az a legjobb benne, hogy kommunikálnak egymással, elindul valami. Emellett a vendéglátóhelyeknek is előnyös, hogy van forgalom az olyan napokon is, amikor egyébként alig tér be valaki. Szóval mindenki boldog – tette hozzá végül.

Gergő tapasztalata szerint a 25-55 éves korosztály körében a legnépszerűbb a játék. Itt inkább a húszas éveik elején járók vannak túlnyomó többségben, ami azt mutatja, hogy a fiatalok is nyitottak az igényes időtöltésre, és arra, hogy értelmesen töltsék el a szabadidejüket. Sőt, akár családi kikapcsolódásnak is nagyszerű ötlet, mi mindenkit biztatunk, hogy próbálja ki!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában