levendula

2020.07.05. 14:30

Csodaszer, ami mindenre orvosság

A királyné füvészkertjében is nőhetett levendula a Diósgyőri várban.

Detzky Anna

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Valószínűleg nemcsak szép színe, hanem sokrétű felhasználása és igazán erőteljes altató hatása miatt válthatott népszerűvé a levendula hazánkban is.

Pestis ellen is használták

– A levendula Magyarországra körülbelül a XII. században került be. A gyógytea mellett szirupot, olajos arcpakolást vagy alvó-, sőt molyirtó párnát is készítünk belőle – mondta Pászk Norbert, a Diósgyőri vár gyógynövényszakértője. A levendula a vírusok, a baktériumok és a gombák ellen is jó.

– A középkorban a pestisjárványok elleni védekezésben vetették be a levendulát. Az emberek csokorban kötötték rá a kezükre és a ruhájukra. A Diósgyőri várban pedig a királyné füvészkertjében nőtt levendula. Erzsébet királyné például parfümként és a köszvényére is használt gyógynövényes krémeket, de a szegényebb családok is előszeretettel alkalmazták a gyógyfüveket. A vár mai napig egyedülálló gyógynövénygyűjteménnyel rendelkezik a felső várudvarban, ahol kilencvenféle tekinthető meg ezekből szárított formában. Az alsó várudvarban látható ugyanezeknek a friss változata – mesélte a vár füvesembere.

A francia a klasszikus

A növény két fő fajtáját, az angol és a francia levendulát ismerjük, amelynek több alfaja és színváltozata létezik.

– A francia típusút tartjuk a klasszikus értelemben vett levendulának. A francia a sötétebb virágú, zöldebb lombozatú, hagyományos, klasszikus értelemben vett levendula. Virágai kerekdedek, mélylilák. Az angolnak a virágzata dúsabb, virágai hegyesebbek, világosabb kékek, mint a francia fajtáé, lombozata ezüstösebb. Hat-hét levendulatő a mi kertünkben is nő, de bármilyen kis kertben akár ötven évig is elél egy területen. Nagyon könnyű szaporítani, mert magról is lehet vetni. Annyi specialitása van, hogy a csírázásához fagyhatás szükséges, ezért főleg ősszel virágzik. Házilag érdemes vetés előtt betenni a magokat a fagyasztóba. Tavasszal és ősszel szükséges kizárólag a lágy részeket megmetszeni – magyarázta a szakértő. A virágokat csak akkor szárítsuk ki, hogyha el szeretnénk tenni őket későbbre, frissen is alkalmazhatóak.

Teakeverékbe ajánlott

– Amikor virágzik, akkor lehet gyűjteni, mert a virága tartalmazza a legtöbb hatóanyagot. Mivel éjszaka termelődik benne az illóolaj-tartalom, reggel érdemes szedni. Szeles, árnyas helyen, például padláson egy-másfél óra hosszáig száradnak a virágok. Utána papírban vagy teafűként befőttes üvegben tárolhatjuk. A levendulát elsősorban teakeverékekbe ajánlom, mert önmagában nagyon erős hatást fejt ki. Jól kombinálható citromfűvel, komlóval, mentával és kakukk­fűvel. De ellentétes hatású növénnyel, tehát például élénkítőkkel ne nagyon keverjük – emelte ki Pászk Norbert.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában