Túra a Barlangfürdőben

2020.06.18. 15:30

Száraz lábbal a színfalak mögött

A kuriózumnak számító természeti képződményeket is megtekinthetik a látogatók a barlangfürdőben.

Novák Krisztina

Fotó: Ádám János

A téli leállások alatt már tartottak rendkívül népszerű száraz lábas túrákat a barlangfürdőben, mert sokan kíváncsiak arra, hogy víz nélkül milyen Európa egyedülálló, természetes barlangfürdője, amit a víz évezredek alatt vájt ki a mészkősziklákból. Innen jött az ötlet, hogy ismét megszervezzék a túrákat.

Hamarosan újranyitják

– Fürdőinket 2020. március 13-án zártuk be a koronavírus megjelenése miatt. A barlangfürdő azóta nem üzemel, de terveink szerint hamarosan újranyitunk – tájékoztatott Koreny György, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője. – A száraz lábas túrák során a vendégeink kézfertőtlenítés és hőmérőzés után léphetnek be a strand területére, ahol csak szájmaszkban vehetnek részt a túrán. Péntekig, három napon át, maximum tízfős csoportokat fogadunk, és a túravezetőink odafigyelnek arra, hogy mindenkivel betartassák a másfél méteres távolságot.

A hidegvágatnak nevezett rész érdekessége egy kisebb, kristálytiszta, hideg vizű tó és a másik mellékvágatban, a szervizjárat útvonalán található nagyobb tó, amely kapcsolatban van a barlangfürdő fúrt kútjával is. Itt találhatóak, a barlang falán, a kalcitba ágyazott borsókövek, illetve a kristályos lerakódások, amelyek gyönyörűen csillognak, ha elemlámpával megvilágítjuk őket, a kürtők pedig több mint húsz méter magasak. A szakmai szlenggel „karácsonyfának” nevezett vízelosztót is megtekinthetik ilyenkor a vendégek, amelyen a hatalmas tolózárak, szelepek, karok és kerekek segítségével adagolják a medencébe a vizet.

(A borítóképen: Érdeklődők a túrán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában