virtuális szokások

2020.06.13. 15:00

Dupla fiókok – egy saját, egy pedig a szülőknek

A fiatalok egymás között beszélik meg az internetes gondjaikat.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Már rég tudják, sőt tudatosan használják is a fiatalok azt, amire a felnőttek figyelmeztetni szeretnék őket.

A sokszor hallott biztonsági tippek, mint az idegenekkel szembeni óvatosság, a nem megfelelő magatartású ismerősök tiltása vagy feljelentése, illetve a tartalmak alapvető biztonsági láthatósági beállításai mind olyan területek, amelyek ismertek, és magától értetődő óvintézkedések a tinédzserek körében.

Tudásbeli szakadék

A dupla Instagram-fiók, a Messengerben szerveződő virtuális bandák viszont teljesen újnak számítanak, és nagyon is foglalkozni kell velük – mutatta ki egy közelmúltban végzett fókuszcsoportos felmérés.

A legnagyobb probléma abban van, hogy a gyerekek elsődlegesen nem a felnőttekhez, hanem kortársaikhoz fordulnak tanácsért, tájékoztatott Pöltl Ákos, a Safe House Training System program alapítója, a fókuszcsoportos kutatás elindítója a felméréssel kapcsolatban.

Az eredmények ismertetése kapcsán hangsúlyozta azt is, hogy óriási a tudásbeli szakadék a gyerekek és a felnőttek között. Ennek következtében a világra éppen nyitó tizenkét és tizenhat éves tinédzserek teljesen védtelenek a virtuális közegben.

Képzéssel a biztonságért

A probléma megoldásaként a kutatás elindítója javasolta, hogy egyszeri felvilágosítás helyett egy folyamatos monitoringrendszerre és arra épülő készségszintű képzésekre van szükség, mert csak ezekkel tudhatjuk relatív biztonságban az online közegben gyerekeinket.

A felmérésben egyébként viszonylag kevés, összesen három általános iskola vett részt, és mintegy negyvenöt tanulót kérdeztek.

Megdöbbentő volt az is a felmérést végzők részére, hogy a fiatalok jellemzően egymással osztják meg tapasztalatikat, egymástól kérnek tanácsot, ha úgy adódik, a családon belül egyedül a nagyobb testvér jött szóba mint lehetséges segítség. A legtöbbet használt közösségimédia- és chatfelületek az Instagram és a Messenger. Szinte kivétel nélkül minden gyereknek van nyilvános, a szülők által is látható Instagram-profilja, illetve egy másik privát, amit csak barátokkal, osztálytársakkal oszt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában