Anyák napja

2020.05.03. 15:30

Szeretet a távolból, virággal

Még családunk távollétében is szép ajándék lehet egy ügyesen megkomponált anyák napi csokor.

Detzky Anna

Anyák napi virágcsokor

Fotó: Ádám János

A járványos időszakban bizonyára sokan választják a virágcsokrot mint ajándékozási formát. Több üzletben lehetőség nyílik rá, hogy találkozás nélkül is eljuttassák a kedvességet az ünnepeltnek.

– Régebbi hagyománya van nálunk a virágcsokrok kiszállításának, mivel külföldön élő rokonok gyakran kedveskednek így szeretteiknek – mondta Oláh István virágkereskedő. – A jelen helyzetben pedig sokan Budapestről is ezt a módszert választják. Ez úgy történik, hogy ha telefonos vagy messengeres megrendelés érkezik be az üzletbe névre szólóan, akkor előreutalás után elkérjük az ajándékozott elérhetőségeit, és fölvesszük vele a kapcsolatot. A virágcsokrot vagy kompozíciót becsomagoljuk egy selyempapírba, teszünk hozzá kísérőkártyát, és szinte érintésmentesen el tudjuk juttatni. Maszkban és kesztyűben csak a kapuig vagy küszöbig megyünk, az ügyfél lakásába már nem lépünk be.

Divat és hagyomány

A fiatal városi anyukák és az idősebb vidéki nagymamák ízléséhez is igazítják a meglepetést.

– Anyák napja környékén a legjellemzőbbek a bordó és a narancsos színű csokrok, amelyek minimum 3-5 szálból állnak. Emellett most divatos a rózsaszín is, és ha kisgyermekek vannak a családban és apuka szervezi a vásárlást, akkor krémes árnyalatokat szoktak választani. Továbbra is kedvelik a klasszikus virágokat, például a rózsát, és gyakran kérnek tavaszi növényeket, mondjuk fréziát. Stílusában a fiatalabb anyukáknak többnyire körcsokrokat ajándékoznak sok zölddel. Az idősebb, főként vidéki nagymamáknál pedig a nyújtottabb, megszokottabb formákhoz és az organzás díszítéshez, víz­álló csomagoláshoz ragaszkodnak. Mi kevés műanyagot használunk, inkább több zöldet, városon erre van igény. A szálas virágok mellé ruszkuszt vagy macifüvet, illetve rumorát, azaz páfrányt teszünk. Külön kérésre szoktunk modern csomagolókat, papírokat alkalmazni – mondta a kereskedő.

Különleges kompozíciók

Népszerűvé váltak az előre elkészített virágbokszok és kosarak, hogy a vevők elkerüljék a hosszú várakozási időt.

– Anyák napján is van, aki maradandó terméket szeretne vásárolni, ilyen a tündérkertes beültetés. Ezt úgy kell elképzelni, hogy balkonládába kiültethető, akár egynyári virágokat – begóniát, jegecskét, mézvirágot – állítunk össze egy kompozícióba, szöveges táblákkal, tündér- és manófigurákkal kiegészítve. Ez egy darabig a lakásban funkcionál, utána elemeiben kikerülhet a teraszra. Szintén hasonlóan kedvelt, gyors és kompakt ajándék a fóliával bélelt kosarakba több cserepes virág összeültetése. Praktikus megoldás a virágboksz is, amelynek egy része bonbont tartalmaz. Most a járvány idején ez különösen kelendő. A boltban egyébként fokozottan odafigyelünk a higiéniára. Eladóink maszkban és kesztyűben dolgoznak. Nem engedjük, hogy a vásárlók összetorlódjanak, és igyekszünk minél több virágot kitenni szabad ég alá – tudatta Oláh István.

(A borítóképen: Gyönyörű virágok az anyukáknak)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában