haltelepítés

2020.05.22. 14:00

Rekordmennyiségű ponty

Megyénkben is be­fejeződött a rendkívüli telepítés.

Bájer Máté

Tiszafüred, 2020. május 12. Haltelepítés a Tisza-tónál Tiszafüreden 2020. május 12-én. Befejezõdött az országos, rendkívüli haltelepítés az állami tulajdonú horgászvizeken; 18 napon 324 horgászvízbe 1177 tonna pontyot helyeztek ki a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) szervezésében. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A kormány döntése alapján az elmúlt hetekben a magyar haltermelők megsegítése, munkahelyeik megtartása érdekében korábban soha nem látott nagyságrendű telepítési támogatáshoz jutottak az állami tulajdonban lévő horgászvizek halgazdálkodási hasznosítói. Ez az intervenciós haltelepítés a magyar halgazdálkodás történetének eddigi legnagyobb logisztikai feladata volt. Eredményeként 324 horgászvízbe 1177 tonna pontyot tettek.

Rekordgyorsaság

Az Agrárminisztérium megelőző felvásárlás mellett döntött a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet kezdeményezésére: olyan harmadik nyaras korosztályú pontyokat vásároltak a termelőktől, amik felhalmozódtak a külpiaci és belföldi értékesítési nehézségek miatt. A döntésnek összetett célja volt: segítette 1500 halászati és 2500 halgazdálkodási munkahely megtartását, amik a járványhelyzet miatt veszélybe kerültek, emellett ösztönözi a szabadidős sporthorgászatot és a horgászturizmus újraindítását, valamint élénkíti a hazai halfogyasztást is. A felvásárlás támogatási keretösszege bruttó 800 millió forint volt. A telepítések szervezését a MOHOSZ bonyolította le.

„Mivel a felhalmozódott halkészletek kihelyezése nem tűrt halasztást, ezért az érintett szervezetek rekord­gyorsasággal fejezték be az előkészítési munkákat, a Nébih pedig soron kívül elvégezte a halegészségügyi kockázati felmérést, illetve az esetleges importhal kiszűrését” – írja oldalán a szövetség. A halelosztás során tekintettel voltak a vizek szerepére, horgászéletben betöltött funkciójára is: a kiemelt horgászsport-versenypályaként működő vízterületek többlettámogatást kaptak.

Tiszába, Sajóba, Hernádba

Megyénk állami fenntartású horgászvizeibe is bőven került hal. Összesen 3020,7179 hektár vízbe 80 183,5 kilo­gramm pontyot telepítettek. Ennek nagy részét folyóinkba, a Tiszába, a Sajóba és a Hernádba tették. A tavak sem maradtak hal nélkül. A rendkívüli telepítésből a Horgász Egyesületek B.-A.-Z. Megyei Szövetsége (HEBOSZ) gondozásában lévő Rakacai-víztározóba 11 609 kilogramm ponty került. Dr. Kovács Gy. Zoltán, a szövetség elnöke szerint rendkívül hasznos az intézkedés, viszont hozzá kell tenni, hogy érkeztek a HEBOSZ-hoz észrevételek az intervenciós telepítés elosztásáról, de ilyen rövid idő alatt és ilyen nagy mennyiségű halat ennél igazságosabban elosztani és betelepíteni nem lehetett.

– Le kell szögezni, hogy ez a telepítés nagyon jó dolog, fellendíti a megye horgászatát. Az elosztási szisztémát az országos szövetség dolgozta ki. A mostani, intervenciós telepítés a MOHOSZ és a minisztérium közötti szerződésben lévő vizekre vonatkozott.

Dr. Kovács Gy. Zoltán azt is elmondta, hogy a legfontosabb feladat a halak őrzése lesz a következő időszakban.

– Az újonnan bekerült pontyok éhesek, a horgászok egy része pedig nem mindig tartja be a szabályokat. A telepített halak iránti érdeklődés megnőtt, így az ellenőrzés mértékét is ehhez kell igazítani, ami komoly kihívás.

(A borítóképen: Ezer tonnánál több pontyot telepítettek a vizekbe)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában