hitélet

2020.04.02. 09:30

Népszerű az online istentisztelet Csáton

A család működése is átalakul, alkalmazkodik a rendkívüli helyzet adta feladatokhoz.

Pap Gyula

Forrás: Mezőcsáti Református Egyházközösség

Rövid hírt jelentetett meg a Mezőcsáti református egyházközség Facebook-oldalán a közelmúltban: „A Református Zsinat rendelkezése alapján visszavonásig nem lehet tartani semmilyen egyházi rendezvényt, beleértve az istentiszteleteket is. A rossz hírek közepette a jó hír, hogy nálunk az istentisztelet meg lesz tartva, a Mezőcsáti református egyházközség Facebook-oldalán 2020. március 22-én délelőtt 10 órától élő közvetítéssel jelentkezünk. Ebben a rendkívüli helyzetben ez a legtöbb, amit tehetünk. Erősen korlátozott formában, rendhagyó módon, de lesz Mezőcsáton református istentisztelet.”

Úrvacsorát is vesznek

– Miskolcon a Deszkatemplomban, a Kossuth utcán és az ózdiaknál van ilyen kezdeményezés, hogy az egészségügyi szabályok szigorú betartása mellett, személyes kontaktus nélkül online formában találkozunk a gyülekezet tagjaival – ismerteti Gazda István lelkipásztor. – Van is komoly érdeklődés rá, rendesen harangszóval, orgonával, énekekkel raktuk össze. Az egyházközség közösségi oldalának mintegy 130-140 követője van, akik élőben csatlakoznak az alkalomhoz. A megtekintése pedig eléri az ezres számot, külföldről Angliából, Olaszországból, Erdélyből is jött már visszajelzés, pozitív a fogadtatása – tájékoztat a lelkipásztor.

Készülnek virágvasárnapra, húsvétra is. Úrvacsorát a családjával vesznek, és a résztvevők is készülnek a kenyérrel és borral a közös alkalomra. Nehezebb így a szolgálat, de megérzi lassan ennek is a hullámhosszait, amelyen számos üzenetet kap, sok a visszajelzés – jegyzi meg.

Emellett online formában működik a kapcsolattartás az oktatási intézményekben, a szülők szívesen veszik igénybe, kérnek tanácsot a pedagógusoktól, köztük a nejétől. Egyébként egyetemista lánya és érettségiző fia is otthon van természetesen, ők is az internet segítségével oldják meg a feladataikat, tanulnak. A család működése is átalakul, alkalmazkodik a rendkívüli helyzet adta feladatokhoz – fejti ki Gazda István.

(A borítóképen: Gazda István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában