egészség

2020.03.21. 13:30

Nyugalom és immunerősítés pánik ellen, növényekkel

A pánik okozta stressz gyengíti leginkább az immunrendszert. Ezért ajánlott ilyen helyzetben a nyugalom.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A nyugalmunk megőrzése mellett más természetes módja is van az immunerősítésnek, amivel sokat tehetünk a vírus elkerülése érdekében.

Az a kijelentés nem állja meg a helyét, hogy semmiféle gyógymód nincs a koronavírusra – állítja dr. Borbély Katalin háziorvos a közösségi médiában terjedő videójában.

Klinikai körülmények között bevizsgált gyógyhatású, szintetikus készítmény még valóban nincs, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudják pontosan a koronavírusokról általában, milyen antivirális növényekkel lehet a beteget gyógyítani és támogatni. Mindenhez, amit ma medicinának nevezünk és írásos emlékek vannak róla, növényeket használtak. Némi állati eredetű anyagot és ásványokat is alkalmaztak, de a zömét gyógynövények alkották ezeknek a szereknek. A mai tudomány is kutatja és használja ezeket – mondta a háziorvos.

Évszázados medicinák

A koronavírusok ellen ható két legerősebb növény a japán nyílgyökér és a bajkáli csucsóka.

Mindkettő Ázsiában honos, de Magyarországon is beszerezhető. Nagyon jó vírusölő hatása van a vöröshagymának és a fokhagymának. A vöröshagyma esetében viszont jó tudni, hogy a szabad levegőn hagyva magába szívja a baktériumokat, ezért azt fogyasztásig zárt helyen tartsuk.

Vitaminokkal

A koronavírus a tüdőben gyulladási folyamatokat indít el, ezt jól kezeli a bodza és az édesgyökér. Az édesgyökérből a magas vérnyomással küzdők óvatosabban fogyasszanak – ajánlja a szakember.

A mindenki számára jól ismert C-vitamint is szedjük, vagy együnk olyan növényeket, amelyek tartalmazzák, sok folyadékkal. A grapefruit­mag és -csepp ugyancsak nagyon erős vírusellenes hatással bír. A gyömbérnek pedig fertőtlenítő és immunerősítő hatása ismert. Mindezeket a tartós élelmiszerek mellé érdemes beszerezni a háztartásba.

Gyümölcsökből állítanak elő fermentációval olyan probiotikus és prebiotikus készítményeket, amiket lehet kapni a gyógynövényboltokban. Hatékonyak immunerősítésre és a szervezet méregtelenítésére, fertőtlenítésére egyaránt – tudtuk meg dr. Schuller Adrienn szakgyógyszerésztől.

Erjesztéssel

A fermentáció az az eljárás, amikor erjesztik a növényt. Ezt csináljuk akkor is, amikor savanyú káposztát vagy kovászos uborkát készítünk. De ide sorolható a kefir vagy a joghurt, amiknek fogyasztásával is pótolhatjuk a probiotikumot, ezeket otthon is előállíthatjuk a friss tej savanyításával. A tartós tej általában véve nem jó erre a célra, a házi tej alkalmasabb.

(A borítóképen: Nagyon jó vírusölő hatása van a hagymának)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában