megmenekült kisállat

2020.03.03. 16:00

Mókusmentés a Máltainál

Valószínű életben marad a mókusbébi a Mályi Madármentő Állomáson.

Detzky Anna

Forrás: Mályi Madármentő Állomás

Feltehetően az anyja ejtette ki a fészekből azt a kismókust, amelyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Ápolási Otthona kertjéből, Miskolcról hoztak el egy hete Mályiba. A fején több lila zúzódás és véraláfutás volt, az első pár napban még kétséges volt, hogy megmarad-e.

Két fészket készítenek

– Telefonon értesítettek bennünket a mókuskáról az ápolási otthonból. A portás hölgy férje találta meg az állatot a földön. Vártak egy darabig, hátha visszajön az anyukája érte, de féltek, hogy kihűl, ezért végül a mentés mellett döntöttek. A helyszínre siettünk és láttuk, hogy az állatka koponyája fölött véraláfutások, zúzódások éktelenkednek a zuhanástól. Még az is lehet, hogy betört a feje, mert van rajta egy csúnya duzzanat. Melegíteni kellett, ezért bebugyoláltuk egy rongyba és adtunk neki cicatejpótló tápszert. A cumit hamar megszokta. Körülbelül másfél hetes lehet, 29 gramm, még csukva van a szeme és csupasz. Csak sípolni és cumizni tud – mondta Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője.

A mókusbébi állapota hullámzó, de mindent megtesznek érte, hogy életben maradjon.

A csöppség Fotó: Mályi Madármentő Állomás

– A mentett állatoknál az első 4 nap a legkritikusabb. Ha azt túléli, akkor minden esély megvan rá, hogy sikerül felnevelni. Kétóránként etetjük, melengetjük és imádkozunk, hogy életben maradjon. A testhőmérséklete 39-40 fokos, ezért folyamatosan 38 fokon kell tartani, amit normál esetben a kicsi közelében az anyja testmelege biztosít. A madárkórházban a kockásfülű plüssnyuszit választotta pótanyukának, de miután elaludt, visszatesszük a melegedőbe. A mókus egyébként kettő fészket szokott készíteni, az egyikben él, a másikat pedig vészhelyzetekre tartja. Ha úgy érzi, hogy családja veszélyben van, akkor átmenekíti oda a csemetéit. Valószínűleg itt is erről lehetett szó, elképzelhető, hogy nem bírta el a 20 centis anyuka a már 5 centisre nőtt kölyköt, és leejtette – tudtuk meg az egyesület elnökétől.

Védik a területüket

A talált mókusokat nem szabad otthon tartani.

– Az európai mókusnak 25 ezer forint a természetvédelmi értéke. Tehát arra nincs lehetőség, hogy valaki otthon felnevelje. Annyi ideig lehet a megtalálónál, amíg be nem szállítja valamelyik mentőhelyre vagy ki nem ér a baleset helyszínére egy mentőszervezet. Ahogy minden más vadon élő emlősre, a mókusra is igaz, hogyha a kicsiket megfogjuk kézzel, az anyja, ha megtalálja, eltaszítja magától, ezért ha még visszaengedhető a természetbe, ezt kerüljük. A sérült állat körülbelül két és fél hónapos koráig tartózkodhat az állomáson, amíg teljesen kifejlett nem lesz. A mókusokat általában Miskolctapolcán szoktuk elengedni a parkban, ahol sok hasonló állat él. A terület nagy és aránylag védett, hiszen nem járnak autók és kutyát sétáltatni sem lehet. Az ápolási otthon kertjében nem lenne biztonságban, mert körbe házak, emberek, autók és kutyák vannak. Emellett ott élnek a szülei és a testvérei, akik nem jönnének rá, hogy a mókus hozzájuk tartozik. A territoriális védelem jegyében ki akarnák zavarni onnan, sőt néhány nap alatt akár meg is ölnék – hívta fel a figyelmet Lehoczky Krisztián.

(A borítóképen: Mókuska jó kezekben, pontosabban jó fülekben van)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában