Egészség

2020.03.24. 19:30

A pollenek is nehezítik a helyzetet

Az év 9 hónapjában megtalálható a levegőben olyan növények pollenje, mely allergiás tünetekhez vezethet.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Az idei tél enyhe volt, és hamar megérkezett a tavasz, így az allergiaszezon is. Ugyan a napokban jött egy jelentős lehűlés, ezért most inkább téliesnek tűnik az időjárás, de a tavasz már megmutatta magát, és sajnos a pollenre érzékenyek tapasztalhatták.

Tünet lehet a nehézlégzés

Az allergia az immunrendszer fokozott, kóros reakciója az allergénekre. Az allergének azoknak az anyagoknak a – kevés kivételtől eltekintve – fehérje-alkotórésze, amelyek a túlérzékenységet okozzák. A túlérzékenység kóros állapot, amelyben az érintett személyeknél olyan külső ingerek okozzák a megbetegedést, amely másokra nincs ilyen hatással. A légúti allergia érintheti az egész hörgőrendszert, ekkor allergiás asztmáról beszélünk, vagy az orrnyálkahártya gyulladásával jár, és allergiás rhinitis – szénanátha – formájában jelentkezik. Az esetek jó részében ezeket együttesen érinti, esetleg a kötőhártyát is. Az allergiás asztma vezető tünete az allergén belégzését követően váratlanul fellépő nehézlégzés, amelyet köpetürítéssel nem járó köhögés és mellkasi feszülés érzése kísér. A légzéskor a hörgők görcse miatt a kilégzés nehezített. Súlyosabb esetben nemcsak a kilégzés, de a belégzés is nehezített.

Nincs ok extra aggodalomra

Az allergiás is krónikus betegnek számít, de ezt nem úgy kell elképzelni, mint egy olyan pácienst, aki rossz állapotú szívelégtelenségben vagy krónikus hörgőgyulladásban szenved, esetleg tumoros megbetegedése van – mondta el Dr. Szakos Erzsébet allergológus, klinikai immunológus, a megyei kórház főorvosa. Ilyen szempontból másképpen tekintendő krónikus betegségnek.

A koronavírus terjedése kapcsán felmerült, hogy fokozottan kell-e ügyelniük magukra.

Nyilván ingerlékenyebb a nyálkahártya, ha valaki asztmás. Ha allergiás náthája van csak, és nincs asztmája, akkor kevésbé érintett a tüdő szempontjából, nincsenek olyan nagy problémák. Illetve ha asztmás valaki, és csak pollenre allergiás, tehát poratkára, állatszőrre nem, akkor pollenszezonon kívül is mindenféle légúti fertőzés kapcsán ingerlékenyebb a nyálkahártyája. Csak annyira kell vigyázniuk magukra az allergiásoknak is, mint mindenki másnak. Az időjárás-változások nem viselik meg az allergiától szenvedőket annyira, mint egy szívbeteget, de a jelenlegi erős szeles napok okozhatnak kellemetlenséget. A pollent több száz kilométerre is elviheti a szél, nem szükséges, hogy az érzékeny ember kertjében vagy udvarán legyen az adott növény, amely problémát okoz számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában