leveszik a terhet

2020.02.28. 14:00

Komatál a kismamáknak

Megyénk három települése már csatlakozott a Komatál programhoz.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Üveges István, Arnót polgármestere hívta fel szerkesztőségünket a napokban, hogy hallott az úgynevezett Komatál programról, és ők továbbgondolva azt meghonosították a településükön.

Mint mesélte, egy speciális változatát találták ki az akciónak. Minden arnóti kismama, aki babájával hazatér a kórházból, az önkormányzattól igényelhet ebédet a család minden tagja számára. A védőnők koordinálják az akciót, és eddig minden kismama élt a lehetőséggel.

Változó világban élünk

– Ma a családok egygenerációsak, a fiatalok nem laknak együtt a szüleikkel, akik segíthetnének, ezért gondoltuk, hogy legalább a szülés utáni első napokban ne kelljen a főzéssel bajlódniuk az édesanyáknak – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: egyéb módon is támogatják a gyermekes családokat. Amikor megérkezik az első gyermek a családba, 10 ezer forint önkormányzati támogatást kapnak, a fiatal párok házasságkötési támogatása szintén 10 ezer forint. Szép gesztus az is, hogy az önkormányzat minden évben egy-egy tuját ültet a településen az újszülöttek és 8. osztályos ballagó diákok tiszteletére.

Arnóton jelenleg Szabó Noémi édesanya kap az önkormányzattól ebédet, hiszen a múlt héten érkezett meg harmadik gyermeke, Péter.

– Nagy segítség az étel, hiszen itthon van a kislányom is, így legalább a főzés gondját leveszi az önkormányzat a vállamról. Biztosan segítene az édesanyám és az anyósom, de így nekik sem kell ezzel fáradniuk. Nagyon örülünk – tette hozzá Noémi.

Tavaly indult

A Komatál program elindításának többek között a hagyományok felelevenítése volt a célja, jelezte Mátyás Edina, a Nemzeti Közművelődési Intézet B.-A.-Z. Megyei Igazgatóságának közművelődési referense. Hiszen nem is olyan régen még az volt a szokás, hogy a gyermek­ágyas édesanyát meglátogatták a rokonok, ismerősök, barátok, és ebédet vittek neki szép tálban, hogy a szülés utáni napokban pihenni tudjon, ne kelljen a főzéssel is bajlódnia.

– A Nemzeti Közművelődési Intézet tavaly indította el az akciót. Pályázatot írt ki a népi iparművészek számára, akik különböző tálakat, mázas ételhordókat, komatálkendőket, kosarakat és egyéb kisebb ajándékokat készítettek. Több mint 600-an pályáztak, és a tárgyakból tavaly áprilisban kiállítás nyílt Lakiteleken. Ezután a települések közösségei pályázhattak ezekre a tárgyakra, annak fejében, hogy vállalták, a településen élő kismamáknak szülés után 12 napig ebédet visznek az elnyert tálban vagy ételhordóban. Az erről készült fotókat pedig feltöltik az intézet honlapjára. Megyénkben eddig Megyaszó, Tiszakeszi és Sajókeresztúr csatlakozott a programhoz, utóbbi település a napokban kapja meg a program kellékeit, sorolta a szakember, hangsúlyozva: a komatálvivés szokásán túl az is fontos cél, hogy a településeken olyan közösségek alakuljanak ki, melyek közösen főznek, receptet cserélgetnek és beszélgetnek a régi hagyományokról.

(A borítóképen: Baranyi Györgyné védőnő, Kaczvinszkiné Szabó Noémi kismama és Péter, a kisbaba Arnóton)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában