Horgászat

2020.02.23. 08:30

Érdemes tudni: a jó horgász figyeli a holdat

A halak kapókedvét általában számos tényező együttállása határozza meg.

Bájer Máté

Nemcsak a holdnaptárat érdemes figyelni, de a hőmérő és a barométer állása is mérvadó lehet a horgászat kimenetele szempontjából. A vízállás szintén olyan paraméter, amihez érdemes igazítani a part menti tartózkodást.

Az állatok viselkedését nehéz meghatározni, azonban akadnak olyan szakaszos, visszatérő környezeti események, amik hatnak a vadvilágra. Ilyen lehet a tél is például: az első hideg napokkal a medvék, mókusok, sünök és ürgék is felkészülnek a tavaszig tartó álomra. A halak is elvermelnek, sőt még az ízeltlábúak, hüllők és kétéltűek is lecsökkentett életfunkciókkal várják a meleg időt.

Függ a környezetünktől

Ám nem csak a tél van hatással az állatvilágra; gondoljunk csak a periodikusan ismétlődő párzási időszakra. Elmondható tehát, hogy az élőlények viselkedése nagyban függ a környezetüktől. Nincs ez másképpen a halak esetében sem. Van, amikor bármilyen ízesítésű csalival próbálkozhatunk, végletekig finomított szereléket is köthetünk a legcsekélyebb mértékű kapás nélkül. Máskor a hatodszor feltűzött kukorica is eredményt hoz. Az ilyen események mögött a különböző környezeti hatások állnak. Elmaradhatatlan része tehát a készülődésnek az időjárási körülmények rögzítése.

Hold és légnyomás

A szolunáris naptár gyakorlatilag egy olyan táblázat, aminek segítségével a vadászok és a horgászok képesek meghatározni a bőségesebb zsákmánnyal kecsegtető napokat. Ilyenkor az állatok aktívabbak, jobban táplálkoznak. Az egyik ilyen „biztos pont” a telihold – ilyenkor szinte pezseg a víz az élelmet kereső halak fölött. A február hátralevő részében a 19. és 27. közötti időszakban lesz érdemes horgászni a szolunáris naptár szerint. A legjobb eredményre – a holdállások függvényében – 14-e kecsegtetett. Legközelebb március 9-én lesz telihold, ami szintén „varázslatos” esemény a horgászok és vadászok életében.

Amikor a légnyomás csökken, gázok szabadulhatnak fel az iszapból, emiatt alacsonyabb lesz a víz oxigéntartalma. Ez legjobban a pontyokat érinti, amik csoportosan húzódnak a felszín közelébe. Bár látjuk, hogyan „pipálnak” a felszínen, a felkínált csali viszont többnyire nem érdekli őket ilyenkor. Érdemes tehát figyelni a barométert. A hidegfronttal megérkezik a hűvösebb levegő, amitől fokozódik a halak kapáskedve is. A szeles idő – ha a felszínen gátolja is a horgászatot – jó szolgálatot tesz a vízben; fodrozza, megmozgatja azt, aminek következtében az oxigén eljut a mélyebb rétegekbe is.

(A borítóképen: Horgászat | Fotó: Shutterstock/Illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában