Növénygondozás

2020.01.12. 15:00

Dolgozhatunk a fákkal is

A fő feladat a kártevők elleni harc és a ritkítás elvégzése lehet ilyenkor.

Az egres metszését meg lehet kezdeni

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Ha januárban enyhül az idő, akkor a gyümölcsösben lassan elkezdhetjük a kerti munkákat. Mit is jelent ez? Mielőtt a metszőollót a kezünkbe vesszük, a fák törzsének tisztogatását végezzük el!

Számos kórokozót és kár­tevőt gyéríthetünk. A fákról és a fák alól szedjük le/fel a gyümölcsmúmiákat. A lehullott, fertőzött leveleket is gereblyézzük össze – ha ezt ősszel nem tettük meg. Ezzel a tavaszi visszafertőzést előzzük meg.

Szellős korona

A fatisztogatás fő célja a fákon telelő kártevők gyérítése. Leginkább az idősebb fák igénylik ezt a mechanikai műveletet, és célja az elhalt, repedezett kéregrészek, mohák és zuzmók, fatörzsön megjelenő gombák eltávolítása.

A fák törzsét és a vázágakat óvatosan tisztítsuk kéregkaparóval, drótkefével, ügyelve, hogy az egészséges kérget ne sértsük meg. A lekapart hulladékot égessük el!

A téli munkák során a sarjak eltávolítását is végezzük el. Ha ezekkel a munkákkal végeztünk, kezdhetjük a metszést. Csonthéjasokat azonban még ne!

Az alma és körte esetén ritkítással kezdjünk, vagyis a szellős, napfényes korona kialakítására törekedjünk. A beteg, törött, sérült, befelé növő hajtásokat szintén távolítsuk el. Alma esetében, különösen a lisztharmatra érzékeny fajtáknál (pl. jonatán) szükséges a vesszők visszavágása, kurtítása. Miről is van szó? A lisztharmatgomba a hajtásvégeken lévő rügypikkelyek közt telel át. Ha ezeket levágjuk, a tavaszi gombafertőzést szüntethetjük meg.

Jöhet az egres

Kezdhetjük a ribiszke és az egres metszését is. Ritkítómetszéssel kezdjük, vagyis a három évnél idősebb részeket távolítsuk el. A fekete ribiszke mindig az egyéves (tavaly kifejlődött hajtások), a pirosri biszke és az egres a két-három éves hajtásokon hozza a termőrügyeket a legnagyobb számban. Honnan tudjuk, hogy melyik vessző idősebb, mint hároméves? A színéről. A legsötétebb, repedezett kérgű vesszők mind idős vesszők, ezeket kell eltávolítani.

Moha és zuzmó: nem a gyümölcsfákra való, ezért kaparjuk le. Ugyan nem károsítja a növényt, de alatta a kéreg felpuhul, és utat nyit a kórokozóknak. A kéregtisztítás és metszés során keletkezett sebeket kezeljük (zárjuk) fasebkezelő anyaggal.

Oltóvesszők

Fagymentes időben szedhetjük, ha ki szeretnénk próbálni az átoltást. A vesszőket nyirkos újságpapírba csomagoljuk be, majd tegyük be egy nagyobb zacskóba – van, aki egy kukászacskót használ erre –, és felhasználásig a hűtő zöldségesrekeszében tároljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában