Kutyafodrászat

2020.01.19. 14:30

Ahány szőr, annyi frizura

Tévhit, hogy a trimmelés fájdalmat okoz, viszont a drótszőrű kutyákat védi a gombás fertőzésektől.

Detzky Anna

Nagy Mariann (balra) és kolléganője, Simon Annamária

Forrás: ÉM

Még a kutyatartók sem mindannyian vannak azzal tisztában, hogy a szőrápolás melyik formáját válasszák: a nyírást vagy a trimmelést. Egy kutyakozmetikus véleményét kérve utánajártunk, hogyan tudjuk megőrizni egyidejűleg állatunk szépségét és egészségét.

– Szőrtípustól függ, hogy melyik kutyának milyen kozmetikai kezelésre van szüksége. A trimmelős fajták általában a drótszőrű kutyusok: a tacskó és a vizsla, illetve a vegyes szőrzetű spániel, akiket már féléves korban el lehet vinni kutyafodrászhoz. A trimmelés lényege az, hogy az elhalt szőrt ki kell tépni, mert magától nem tud megfelelően kijönni. Ezeknek a fajtáknak a bőrét is védi a módszer, mert nyírásnál fennáll a veszély, hogy elkezd korpásodni vagy begombásodik. Sokan mégis inkább a gépi nyírást kérik, mert azt hiszik, hogy a trimmelés fájdalommal jár, ami nem igaz. Bár az tény, hogy tovább tart, mert 2-3 óra, amíg a nyírás egy-másfél óra – tájékoztatott Nagy Mariann.

Egyszerre csak egyfélét

A trimmelés és a nyírás váltogatása kopaszodáshoz vezethet.

– Az erősen vedlő, nagyobb testű, hosszabb szőrű kutyusoknál viszont trimmelést nem, hanem inkább aljszőrkiszedést szoktunk ajánlani. Idetartozik például a husky, a kuvasz és a labrador. Pulikat és komondorokat egy évben legalább egyszer ajánlott megszabadítani a loboncuktól. A kisebb ölebeknek, mint a yorkshire terrier, a máltai selyemszőrű kutya, a bolognese és a havanese számára pedig inkább a nyírás való. Amire lényeges odafigyelni, hogy csak egyféle módszert alkalmazzunk, és ha már valami mellett letettük a voksunkat, akkor annál maradjunk. Egy esetleges váltásnál megvastagodhat vagy elgyengülhet a szőr, és elkezdhet hullani – mondta a kozmetikus.

Kölyköknek is ajánlott

Rendszeres kozmetikázás mellett elhagyható a fürdetés, különösen télen.

– Általában kéthavonta szoktunk javasolni a hobbikutyáknak egy fodrászkodást. Otthon fontos a fésülés, főleg a hosszú és vegyes szőrű kutyáknál. Ha benti kutyánál ragaszkodnánk a fürdetéshez, a kedvenc szőrzetéhez illeszkedő kutyasampon kiválasztásához jó, ha segítséget kérünk a kereskedésben vagy a kozmetikában, és megfelelő hígítási arányban tesszük a szőrzetre az anyagot.

– Viszont az egészségügyi nyírást, karomvágást még hideg időben is ajánljuk, ami a tappancsok és a szem körüli szőrzet rendbetételét jelenti. Ezt akár már négy hónapos korban is el lehet kezdeni, amikor megkapta a kötelező oltásokat a kölyök.

– Ilyenkor a kozmetikát baba­szoktatással kezdjük, azaz rövid időt töltünk együtt, aminek nagyobb része ismerkedés és játék – magyarázta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában