szilveszter

2019.12.31. 14:00

Előzzük meg a szilveszteri tűzijátékbaleseteket!

Petárdastopot kérnek az állatvédők az év végi ünnepi mulatságra.

Pap Gyula

Venczel Tamás a legális tűzijátékokat árusítja

Fotó: Ádám János

„Miskolcon az idén is tűzijáték nélkül köszöntjük az új évet. Ezzel is hozzájárulva, hogy négylábú kedvenceink ne rettegésben töltsék a szilvesztert. Arra kérek mindenkit, gondoljunk rájuk is az év utolsó nagy ünnepén. A petárdára költött pénznek jobb helye is van” – jelentette be Veres Pál Miskolc polgármestere hétvégi Facebook posztjában. Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy magából kifordult házi kedvenc félelmében akár támadhat – haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol. Sok kóborló kutya – macska soha többé nem kerül haza.

Tilos a petárdázás

Szilveszter éjjel átlagosan 50 tűzeset keletkezik tűzijátékok miatt. Jellemzően csak kisebb tüzek alakulnak ki, mégis minden évben előfordulnak többmilliós kárral járó esetek – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem. A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre repül, vagy szoba ablakán jut be és tüzet okoz. Érdemes megfogadni a tanácsokat, hogy ne kelljen a tűzoltókkal szilvesztereznünk. Ne vásároljunk tűzijátékot aluljáróban, piacon, vagy csomagtartóból. Ezek nem felelnek meg a hazai előírásoknak. Egy silány minőségű illegális tűzijáték okozta sérülés kezelése, vagy egy lakástűz utáni helyreállítás sokkal költségesebb, mint amennyit megspórolnánk vele.

Óvatosan tároljuk

A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni. Petárdát sehol se keressünk, ezeket árusítani és használni is tilos.

A megvásárolt tűzijátékot otthon ne tegyük a kazán, kandalló, cserépkályha, hősugárzó mellé, mert a nagy melegtől idő előtt elindulhatnak. Olyan helyre zárjuk el ezeket, ahol nem éri őket károsodás, csapadék, napfény, vagy sugárzó hő.

Ne felejtsük az autóban a tűzijátékokat, vagy ahol a gyerekek, vagy a házi kedvencek hozzáférnek. Nedvességet, párát sem kaphatnak, ha valamelyik mégis nedves lett, miután megszáradt se használjuk fel, mert jó eséllyel hibásan fog működni. Sohase tároljuk a tűzijátékokat együtt más tűzveszélyes anyaggal: benzinnel, gázolajjal, hígítóval, festékkel. A tűzijátékok eredeti kialakítását, formáját megbontani, szétszerelni, átalakítani nem szabad. A tűzijátékok akkor működnek megfelelően, ha elégnek és ezzel megsemmisülnek. Mindenféle átalakítás változtat ezen a megfelelő működésen és balesetet, vagy tüzet okoz.

Használati utasítás szerint

Minden tűzijátéknak van egy használati utasítása. Ez tartalmazza, hogy hova helyezzük, hol gyújtsuk meg az adott tűzijátékot, illetve azt, hogy mekkora védőtávolságot kell betartani. Olvassuk el ezt és tartsuk be a védőtávot.

Teljesen mindegy, hogy milyen tűzijátékról van szó, ne irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, járművekre, épületekre. A legjobban akkor járunk el, ha úgy tesszük le őket, hogy még hibás működés esetén se okozzanak kárt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában