Egészség

2019.12.17. 17:00

Akár szívinfarktust is okozhat a hideg idő

Új veszélyekre hívják fel a figyelmet egy finn vizsgálat nyomán.

A man puts his hands in a handprint in the Ice Maze, the largest clear ice maze in the United States, at the City Center in Washington, DC on December 15, 2019. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)

Fotó: AFP

Meglepő lehet, mert a kánikulát tekintjük a legfőbb ellenségnek, de bizony a hidegebb napokon is jelentősen nő a szívinfarktus és a hirtelen szívhalál kockázata.

A zord időjárás különösen a még nem diagnosztizált, illetve kezeletlen szívproblémákkal küzdőknek jelent komoly rizikót. Ezt bizonyította a finn egyetem nemrégiben publikált vizsgálata, amelynek nyomán most a Magyar Kardiológusok Társasága hívja fel a figyelmet erre a veszélyre.

Négyszeres veszélyben

A hirtelen szívhalál vezető halálok: Magyarországon, évente 26 000, naponta 70 embert veszítünk el emiatt.

A váratlan tragédiák mögött mindig valamilyen ismert vagy még egyáltalán nem diagnosztizált szív- és érrendszeri probléma áll, így az időbeni felismerés és a kezelés ezek megelőzésének elsődleges eszköze.

A Finn Akadémia Egészségügyi Kutatási Tanácsa által támogatott Oului Egyetem átfogó vizsgálata igazolta: a szokatlanul hideg idő, a hirtelen bekövetkező hideg időszak komoly kockázatot jelent, bizonyos esetekben akár négyszeresére is növelheti a hirtelen szívhalál esélyét.

Angliában is vizsgálták a szív­infarktus és a hideg összefüggését, arra jutva: a hőmérséklet egyfokos csökkenése két százalékkal növelte az egy hónapon belül kórházba vitt infarktusos betegek számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában