Véradó akció

2019.12.19. 18:00

Adományozzon vért karácsony alkalmából! – videó

Egyetlen alkalommal három betegen segíthetnek a véradók.

Pap Gyula

Pénteken is adhat vért, aki segíteni szeretne (illusztráció)

Forrás: Illusztráció/ÉM

„Ajándékozzon vért, és tegye szebbé három rászoruló karácsonyát!” Ezzel a szlogennel hív Miskolcon is véradásra december 20-án a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat.

Naponta 1800 véradó

Szükség van a készletek ünnepek előtti feltöltésére, mert december 24. és 26. között nem lesz lehetőség véradásra – mondta el Laták Kamilla, a Magyar Vöröskereszt megyei véradást szervező koordinátora. Az életmentő műtétekhez azonban az ünnepek alatt is szükség lehet vérre. A vér­adást szervező Magyar Vöröskereszt arra kér mindenkit, hogy aki egészségesnek érzi magát – és elmúlt 18 éves, de nincs még 65 –, az vegyen részt a december 20-án 10 és 18 óra között rendezett eseményen a miskolci Városháza aulájában.

 

A Magyar Vöröskereszt legismertebb tevékenysége a vér­adások szervezése. Naponta mintegy 1800 véradót kell toborozniuk, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. 2018-ban például több mint 13 ezer véradást szerveztek, közel 370 ezer véradó vett részt, és ezzel több mint 1 millió 100 ezer életet mentettek meg országosan. Egyetlen véradással három betegen segíthetnek: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül.

A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportod ismerheted meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a hepati­tis B, a hepatitis C, a szifilisz kimutatására is – mondta el a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában