ünnepváró

2019.11.29. 14:00

Reggelre megjön a Jézuska

Az ötgyermekes Hankó családban mozgalmas az élet. Februárban már eggyel többen lesznek.

Hegyi Erika

A Hankó család parasznyai otthonában jártunk

Forrás: Bujdos Tibor

A parasznyai Hankó családnak bizonyára boldog karácsonya lesz, hiszen öt gyermek csacsog, zsibong folyamatosan a szülők körül. Csütörtökön náluk jártunk, mert az 5 éves Réka a parasznyai Pitypalatty-völgyi Csicsergő Óvoda növendéke, és ebben az évben ennek az intézménynek ajánljuk fel karácsonyi Segítünk! akciónk adományait. Természetesen nemcsak az óvodát, hanem a gyerekek családjait is segíteni kívánjuk, ezért a napokban ellátogatunk néhány ovis otthonába.

Saját otthon

Az édesanya, Nagy Bernadett szívélyesen fogad bennünket a kapuban, és rögtön a házba invitál minket. A házon bizony látszik, hogy nem a közelmúltban épült, régi, tornácos parasztház, ráférne a felújítás. Bent azonban szép rendet és tisztaságot találunk. Bernadett rögtön elmeséli, hogy a férje szüleinél laktak, de amikor az ötödik gyermeküket várták, szerettek volna saját otthont. Megvették ezt a régi házat, ami már 20 éve üresen állt, és igyekezték lakhatóvá tenni. Nagyon sokat dolgoztak, hogy a két nagy szoba és a konyha igazi otthonra hasonlítson. Nagy álmuk, hogy bővíteni tudjanak.

A gyerekek körbeülik az asztalt, és nagy szemekkel figyelik, miről van szó. A 11 éves Zsolt, a 9 éves Dániel, a 7 éves Balázs, az 5 éves Réka, a majdnem 2 éves Márk pedig az asztalon foglal helyet. Februárban érkezik a hatodik gyermek a családba, Bernadett vidáman meséli, még egy kisfiút várnak. Megtudjuk azt is, ő itthon van a gyerekekkel, a férje pedig Miskolcon dolgozik a Boschban. De bizony a gyerekekkel foglalkozni 24 órás műszakot jelent.

Mozgalmas reggelek

– Én reggel 6-kor kelek. Ha van időm, iszok egy kávét. Fél 7 körül ébresztem az iskolás fiúkat, akik azt szeretik, ha kikészítem a ruhájukat. A zokni a kritikus pont nálunk, azokat valahogy soha nem találják. De egyébként a férjem sem – jegyzi meg nevetve Bernadett. – Elkészítem a fiúk tízóraiját, 7-kor indulnak az iskolába. Én pedig Rékát viszem óvodába, természetesen visszük magunkkal Márkot is. Aztán a kicsivel hazajövünk, közben elintézzük a bevásárlást. Itthon kezdődik a házimunka. Dani és Balázs délután 3-kor jön haza, Zsolt később, mert trombitálni és dobolni is tanul. Rékáért háromnegyed 4-re kell menni az oviba, és akkor újra együtt a család. Zsolt már önálló a tanulásban, a két kisebbnek még segíteni kell a házi feladatban – sorolja az édesanya.

Kérdezzük, milyen segítségre lenne szükségük, de csak mosolyog. Azt mondja, igazából semmire. Lesz karácsonyfájuk, amit a gyerekek díszítenek fel, és karácsony reggelre megjön a Jézuska. Mindenkinek hoz ajándékot, mindenkinek azt, amit szeretne. Természetesen a gyerekek tudják, hogy túl drága ajándékot nem kérhetnek, hiszen a pénzt be kell osztani.

– Arra nevelem őket, ne legyenek nagyra vágyóak, az életben sem kaphatunk meg mindent. Mindig nagy családra vágytam. Nekem is van három testvérem, és szerintem nem jó egyedül. Úgy szép az élet, ha zajos – fogalmaz Bernadett. Zsolt pedig hozzáteszi: „egyedül tényleg nem lenne jó, mert akkor nem lenne kivel játszani.”

Tegyük szebbé!

Kérjük kedves olvasóinkat, adományaikkal tegyék szebbé a parasznyai óvoda kis óvodásainak karácsonyát! A rászoruló családoknak gyermekruhákra és -cipőkre, tartós élelmiszerekre és játékokra lenne a szükségük. Az óvoda pedig örülne rajzeszközöknek, rajzlapnak és olyan anyagoknak, melyek a kézműves-foglalkozásokhoz szükségesek. Kérjük, adományaikat december 12-éig hozzák be szerkesztőségünkbe, amit mi az óvoda karácsonyi ünnepségén adunk majd át.

Címünk: Miskolc, Zsolcai kapu 3.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában