kisállat

2019.10.27. 15:00

Százból egy kutyát érint a diabétesz

A cukorbetegség az emberekéhez hasonló tünetekkel és kezelési móddal kedvenceinket is érintheti.

Detzky Anna

Cukorbeteg kutyus

Forrás: kisallatorvos.hu

Otthonainkban tartott kutyáink és macskáink annyira idomultak az emberi környezethez, hogy még némely betegségünket is megörökölték. „Ezek közé tartozik például a cukorbetegség, ami százból egy ebet érint. Kialakulásának oka jórészt ismeretlen, de a genetika szerepet játszhat benne. Ilyenkor a hasnyálmirigy nem képes többé elegendő, a cukor fő összetevője, a glükóz felvételéért felelős inzulint termelni, ezért azt mesterséges úton kell pótolni. Leggyakrabban középkorú és idős kedvenceknél diagnosztizálják. A nem ivartalanított szukáknál kétszer gyakrabban fordul elő, mint a kanoknál. A betegség általában 4-14 éves kor között alakul ki, bizonyos fajtáknál gyakrabban. Ilyen a cocker spániel, tacskó, dobermann, német juhász, golden és labrador retriever, pomerániai, a terrierek és a toy uszkár,” – olvasható a Kisállatorvos.hu honlapon. A kórkép részleteiről Dr. Kondrák László állatorvost kérdeztük.

Gyorsteszttel kimutatható

– Legjellemzőbb tünet, hogy kedvenceink hirtelen nagyon sokat kezdenek el inni. Rövid időn belül jelentős fogyás észlelhető, mivel étvágytalanok lesznek, és egyidejűleg megnövekszik a hastérfogatuk. Emellett bágyadttá, gyengévé válnak, de nem lázasak. Mielőtt inzulint kezdenénk adagolni, mindenképpen diagnosztizálni kell, hogy valóban diabétesz áll-e fenn. Ma már gyorsteszt is létezik, vagy éhgyomri vérvizsgálattal nézzük meg a vércukorszintet, vagy terheléses vérvételt végzünk. Ha bebizonyosodott a probléma, akkor az állatnak legkésőbb egy napon belül inzulinhoz kell jutnia, amit utána rendszeresen meg kell, hogy kapjon – magyarázta az állatorvos.

Vakságot okozhat

Semmiképpen nem jó halogatni a kivizsgálást, mert hosszú távon a cukorbetegség látáskárosodást okoz.

– Ha már egy éve, kezelés nélkül fennáll a kórkép, kutyák esetében a leggyakoribb szövődmény a lencsehomály. Ennek jellemzője, hogy a szemlencse elhomályosodik, opálossá válik, ami kívülről is látható és hosszú távon vakságot eredményez. A homályos észlelés miatt a kutyus nem lesz képes elkapni a felé dobott tárgyakat, nehezebben talál be az udvarra és bizonytalanabb lesz, ha zárt térbe, például liftbe lépünk be vele. A látásromlást ilyen stádiumban már megakadályozni nem, csak lassítani lehet – tájékoztatott a szakember.

Kevesebb tésztát

Végül az életmódváltással kapcsolatosan kértünk pár hasznos tanácsot.

– A legfontosabb, hogy kedvencünk étrendjén változtassunk. Fontos figyelmet fordítanunk a rendszeres itatásra és a szénhidrátban szegényebb, de fehérjében gazdagabb menüre. Tehát jól tesszük, ha több húst adunk és a zöldség tartalmú tápokat részesítsük előnyben. Lehetőleg ne egyszer, hanem inkább naponta többször etessünk, kis adagokban. Inzulininjekció után fél órával az állatnak mindenképpen ennie kell és lényeges, hogy sokat mozogjon – mondta Dr. Kondrák László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában