Ízvilág

2019.09.01. 14:00

Nyakunkon az ősz, eljött az ideje a szezonváltásnak a konyhában is

Az évszakok változása nemcsak öltözködésünkben, de a tányéron is meglátszik.

Bájer Máté

Az őszelő egyik kedvenc gyümölcse a szilva

Forrás: Dreamstime

A nyár vége nem csak a turizmusban jelent komoly változást. A piacokon megjelennek az őszi zöldáruk, a poharakban a hideg üdítők helyét lassan átveszik a különböző ízesítésű teák, és az éttermek is újragondolják kínálatukat. A piros gyümölcsök időszaka véget ér, átadva a helyét a mélyebb, narancssárga és kékeslila színeknek. Vannak olyan tipikus alapanyagok és ételek, amelyek jobban jelzik a szezonváltást, mint a szupermarketekben a szeptember végén beüzemelt zenélő izzósor a karácsony közeledtét.

Sütőtökös ízvilág

A Starbucks kávézókban például már szeptember elején megjelenik az ősz sztárja, a sütőtökös ízvilágú Pumpkin Spice Latte. A sütőtök kiválóan illik a hűvös hónapokhoz. Nemcsak az Amerikából átvett halloweeni szokások miatt népszerű ilyenkor ez a zöldség, de rendkívül változatos a felhasználhatósága, emellett pedig kifejezetten pénztárcabarát alapanyagnak tekinthető. A tök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A-, B1-, B2-, B6-vitamin és folsavtartalmának köszönhetően egészségmegőrző hatású kerti növény. Az enyhébb gyulladásos betegségekre, náthára, megfázásos tünetek enyhítésére ízletes gyógymódot jelenthet például egy forró, olajos magvakkal megszórt sütőtökkrémleves. Az édeskés töknek kifejezetten jól állnak az erős fűszerek, mint a rozmaring vagy a csili, de sütemények készítéséhez is kiválóan alkalmas.

Kompótba és pálinkába is jó

A gyógyhatások terén a szilva is erős versenyző. Frissen és feldolgozva is remek vita­minforrás. Érése már júliusban megkezdődik, és egészen október végéig szedhető. Egy olyan zamatos, húsos és lédús csonthéjasról van szó, melynek magas a rost-, a szorbit- és a energiatartalma, így elősegíti a gyorsabb anyagcserét. Fája általában roskadásig van gyümölcsökkel az érési időszakban, így kifejezetten olcsó, könnyen beszerezhető alapanyagnak számít. Nem csoda, hogy a népi konyha egyik meghatározó kelléke volt. Magában, süteményekbe sütve, levesként, aszalva, teában, lekvár vagy pálinka formájában is fogyasztják.

Örök klasszikus a szilvás gombóc, de kompótként, pitében vagy akár ecetes savanyúságként eltéve is finom. Bár számos fajtája létezik, a legtöbbnek az érési ideje szeptember elejére tehető. Ilyenkor jelenik meg nagyobb mennyiségben is a szilva a piacok standjain is, ezért tartozik a tipikus nyárbúcsúztató alapanyagok közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában