Hétköznapi hősök

2019.07.27. 18:31

A zene oda-vissza hat

Sok-sok élménnyel ajándékozták meg, és számtalan ünnepnek lehetett részese.

Balásné Molnár Ildikó

Fotó: Bujdos Tibor

Balásné Molnár Ildikó pedagógust Hétköznapi hősök pályázatunkra nevezte egyik olvasónk.

– Szüleim elmondása szerint az óvodában felmérést végző zenetanárok javasolták, hogy tanuljak zenét – meséli Balásné Molnár Ildikó. Dunántúli kisváros, kis zeneiskola – lelkes tanárokkal. Zongora- és szolfézsórák, megyei versenyek, próbálkozások több-kevesebb sikerrel. Aztán Győr, zeneművészeti szakközépiskola – zongora-szolfézs szak, kollégium 14 évesen: nagy próbatétel kitartásból, megfelelésből, önállóságból, talpon maradásból. Következő állomás Miskolc, zeneművészeti főiskola – fejesugrás Miskolc kóruséletébe: Hassler Kamarakórus, Bartók Kórus, Forrás Kamarakórus. És ott voltam bárhol, ahol megpendítettek egy hangvillát – idézi fel.

Adja a hangot

– 33 éve már én adom a hangot a Forrás Kamarakórus élén, 19 éve a Fazekas Iskolában – először a Kis Fazekas Kórus, majd a Fazekas Gyermekkar vezetőjeként – tudjuk meg.

– Gyerekek és felnőttek, akik hisznek a zene erejében, akiknek „megéri” közösen időt és energiát nem nézve alkotni valami maradandót, ami kézzel meg nem fogható: örömöt adni és kapni. Mert a zene oda-vissza, lélektől lélekig hat. Tanítás? Igen, 31 éve. Főiskolai tanulmányok, szigorlatok, komolyan kidolgozott módszertan – csupa tankönyvekben leírt okosságok. Mégis minden más, amikor bemegyek az osztályba; őszintén szólva nem a módszertan az első – jegyzi meg Ildikó. És bizony mindegyik gyerekhez más út vezet – amit nem is mindig sikerül megtalálni. Mi a kulcs? Őszinteség és megértés, személyes kapcsolat és szeretet. A kis egyéniségekből egy osztályt, egy közösséget, egy kórust kell alkotni. Ez a tanítás művészete. Minden óra egy előadás. A koncert pedig ünnep.

Megtalálják az utat

– És az elvetett mag életre kel, kivirágzik és termést hoz: az egykori tanítványok felnőttként is megtalálják az igényes zenéhez vezető utat akár profi muzsikusként, akár zeneszerető és -értő amatőrként. A szakmában eltöltött évtizedek alatt sokat kaptam és tanultam gyerekektől, felnőttektől egyaránt: kitartást és megértést, türelmet és jóindulatot, derűt és humort. Köszönöm, hogy sok-sok élménnyel ajándékoztak meg, és számtalan ünnepnek lehettem részese – általuk.

– Család? Ajándék. Megsúgom hát mindenkinek – így nevezem őket: Csillagszeműek. Mert beragyogják az életemet – összegez Balásné Molnár Ildikó.

Hétköznapi hősök

Az igazi hősök köztünk élnek. Olvasóinkkal közösen szeretnénk ezt bizonyítani is, ezért keressük azokat a megyénkbelieket, akik a saját területükön olyat alkottak, amely mások érdekeit tartja szem előtt. Olyanokat, akik arra tették fel életüket, hogy segítsék embertársaikat. Négy kategóriát hirdetünk: pedagógus, egészségügyi dolgozó, önkéntes és az egyéb kategória. Várjuk az önök jelöltjeit, több arra érdemes személyt is jelölhetnek – a határidőt július 31-ig meghosszabbítottuk – e-mailben ([email protected]), levélben (3501 Miskolc, postafiók 178.) vagy Facebook-oldalunkon üzenetben. Kérjük, indokolják döntésüket, s tárgyként tüntessék fel: Hétköznapi hősök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában