Növénytermesztés

2019.07.14. 16:15

A ribizlit már metszhetjük

Több olyan gyümölcsfajtánk is van, amelyek lassan leérnek, és ezek után más júliusban aktuálissá válik a megmetszésük. Ilyen a ribiszke, a köszméte vagy éppen a málna.

A piros és a fekete ribiszke esetén a metszést azzal kezdjük, hogy a földön fekvő vagy később lehajló idős gallyakat tőből eltávolítjuk, visszametsszük fiatalabb feltörő elágazásra. Majd ritkítunk, az idősebb 4 éves gallyakból legfeljebb 1-2 maradhat. A törzses ribiszkék metszése a bokor formájúaktól annyiban tér el, hogy csak 4-5 termőgallyat hagyhatunk, valamint a visszametszést részesítjük előnyben.

Az elöregedett ribiszke- és köszmétebokrokat nagyon egyszerűen tudjuk megújítani, ifjítani. Lombhullás után a töveket talajszintig vágjuk vissza. A levágott ágakat égessük is el, mivel biztos, hogy rengeteg kórokozót hordoznak. A töveket lemosó permetezéssel fertőtlenítsük.

A következő évben előtörő hajtásokat ritkítani kell, 8-10 hajtásnál ne maradjon több. A többéves metszés és növényvédelem nélküli egresbokrok hamar elöregednek. A termés a korona szélére szorul. Az egres metszése megegyezik a ribizliével. A törzse formája egy kicsit más, de nagyon egyszerű. Az idős gallyakat úgy kell megritkítani, hogy öklünk a bokor minden részébe kényelmesen beférjen. Ha vannak olyan vesszők, amelyek földig leérnek, akkor ezeket kurtítsuk vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában