Környezettudatos életmód

2019.07.06. 14:00

Így csökkentsd a műanyagod – Mindennapi trükkök 1. rész

Fél literes üdítős palack, szívószál, elviteles kávéspohár – minden nap találkozunk velük. Most megmutatjuk, hogyan tudjuk ezeket lecserélni környezettudatos változatokra – ennek kipróbálására nagyszerű alkalom a műanyagmentes július.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Így is lehet

Fotó: BNE

Cikksorozatunkban eddig a csomagolásmentes vásárlással, a környezetbarát mosással, a takarítással, a tisztálkodással, a szépségápolással és az öltözködéssel foglalkoztunk. Ezúttal apró trükköket mutatunk, amelyekkel a mindennapi életünkben tudunk rengeteg szemetet „megspórolni”.

A nyár második hónapjára hirdették meg immár nyolcadik alkalommal a műanyagmentes július elnevezésű kihívást. Ennek nem az a célja, hogy azonnal szabaduljunk meg minden tárgyunktól, ami műanyagból van, mindössze arra buzdít, hogy ne vegyünk és ne használjunk újabb műanyag eszközöket, kiváltképp egyszer használatosakat. Csatlakozzunk hát a mozgalomhoz!

 

1. Flakon helyett kulacs

A nejlonszatyrok után a legtöbb hulladék a műanyagpalackokból keletkezik. Bevásárlások alkalmával mindennapos látvány, ahogyan zsugorszámra hordják haza az emberek a palackos vizeket, az utcán pedig látjuk, ahogy fél literes üdítős flakonokkal indulnak útnak. Mit igyunk helyette? Vizet. No de miből?

Jó ötletnek tűnhet a már meglévő flakonunkat újratölteni, de ez nem ajánlatos. Egyrészt rengeteg baktérium telepszik meg rajtuk (nagyjából annyi, mintha a vécécsészéből innánk…), másrészt a műanyag palackokból vegyszerek oldódnak ki, mint például a BPA – főleg, ha melegnek vagy napfénynek vannak kitéve. Ettől egy fokkal jobb a BPA mentes, tartós műanyagból, például polipropilén műanyagból gyártott palack, mivel ez az anyag mindenféle kémiai oldószerrel szemben rendkívül ellenálló. De még ennél is jobb választás, ha üveg vagy rozsdamentes acélból készült hordozható alternatívát választunk. Emellett egy másik remek kezdeményezés: ezen a linken megnézhetjük, hogy a városunkban hol töltik újra zokszó és egyéb fogyasztás nélkül is a palackunkat ivóvízzel, illetve a kozkutak.hu weboldalon ugyancsak térképen megkereshetjük a működő ivókutakat.

A cukros és szénsavas üdítők egyébként sem egészségesek, de ha ragaszkodunk az ízekhez, válasszunk szörpöt. Gyümölcsből készül és üvegben kapható, de magunk is készíthetünk.

2. Saját kávésbögre

Nagyon divatos lett manapság betérve egy-egy kávézóba elvitelre kérni az ébresztő nedűt – papírpohárban, műanyag tetővel. Helyette választhatunk hordozható kávésbögréket, akár tartós műanyagból, akár fémből, akár porcelánból, amik ugyanúgy néznek ki, mint papírból készült, eldobható társaik, ellenben nagyon sokáig használhatóak. Ha tudjuk, hogy nem otthon fogunk kávézni, vigyük magunkkal a bögrénket, amit egyébként szintén választhatunk egyéniségünknek és ízlésünknek megfelelő mintával. Az enyém unikornisos.

Hordozható kávésbögre

Illetve sok kávéautomatánál van már olyan opció, hogy pohár nélkül kérjük az italt, saját bögrébe. Az íróasztalon a munkahelyen elfér egy bögre.

3. Habdoboz helyett saját ételhordó

Ha betérünk egy kifőzdébe, menüt kínáló étterembe és elvitelre kérünk ebédet, biztos, hogy habdobozban kapjuk, ami a műanyagnál is rosszabb, mert még csak újra sem hasznosítható. De nem törvényszerű, hogy ebbe vigyük el az elemózsiát vagy a maradékot. Nincs azzal baj, ha nem bírunk az adaggal, vagy nem volt kedvünk/időnk főzni. Viszont ez már egy döntés, amihez kapcsolódhat egy másik is: vigyünk magunkkal saját ételhordó dobozt.

Saját dobozba is kérhetjük a menüt

Meglepően sok helyen készséggel csomagolják eleve a saját dobozunkba a menüt, mikor elvitelre kérjük, ugyanígy azt is, ami már nem fért belénk. Egyáltalán nem kínos, sőt, több olyan visszajelzést is kaptam, hogy remek a kezdeményezés. Sokszor inkább beülök valahova, mintsem elvitelre kérem. Különben is sokkal jobb, nyugodtabb és kellemesebb leülni és normális tányérból enni, mint a gép mellett a habdobozból. Ehhez kapcsolódik az ételrendelés is. Igen, felettébb kényelmes, de ha lehet, mondjunk le róla, mert nagyon sok hulladékkal jár. (Persze néha nálunk becsúszik egy pizzarendelés, nem akarok álszent lenni, de olyankor azzal nyugtatom magam, hogy az legalább papírdobozban van, a kisebbik rossz.)

4. Papír helyett re-szalvéta vagy uzsonnás doboz

Kirándulásra, munkába reggelire, gyereknek az iskolába biztosan csomagolunk szendvicset. Régen szalvétába, manapság folpackba vagy alufóliába. Szeméthegyek. Mivel válthatjuk ki?

Re-szalvéta Fotó: Szegletes Andrea

Vízlepergető réteggel bélelt re-szalvétával vagy uzsonnás dobozzal, amiket használat után el lehet mosni és többször, akár évekig használni, nem azonnal kidobni. Az étkezésekhez a papírszalvéta helyett tehetünk ki textilszalvétákat, vagy semmit, ha olyat ettünk, úgyis megmossuk a kezünket és a szánkat utána.

5. Saját evőeszköz

A legtöbb gyorsétteremben műanyagtányért és -evőeszközt kapunk, utóbbi gyakran bele is törik a rántott húsba például, így egyetlen étkezés alatt akár két (vagy több) villát is elhasználunk, ami hatalmas pazarlás. Inkább vigyünk magunkkal saját evőeszközt, ha tudjuk, hogy ilyen helyen fogunk enni. Aki volt katona, az ismerheti a kanálgépet, ami bár nem idéz felhőtlen emlékeket, valójában nagyon praktikus találmány, egyébként a túrázók számára is igen hasznos.

6. Mondjunk nemet a szívószálra!

Az egyszer használatos műanyagok másik ékes példája. Nagyjából 20 perc az élettartama, mielőtt a kukában landol és valójában semmi szükség rá, csak jól néz ki. Pedig elárulom, ugyanolyan íze van az italnak szívószál nélkül is. Persze van, amikor sajnos indokolt a használata, fogorvosi látogatás, vagy egyéb betegség esetén. Kevesen tudják azonban, hogy a szívószálnak is van fenntartható alternatívája: készítenek papírból, bambuszból, üvegből és fémből is tartós változatot.

Ezek az apró döntések valójában nagyon nagy lépések. Igen, tervezést és némi felkészülést igényelnek, de megéri. Azt, hogy ki mennyi áldozatot képes, akar, tud hozni a környezete megmentéséért, magának kell eldöntenie és sokan talán túlzásnak érezhetik ezeket a tippeket, de ha csak néhányan kezdik el beépíteni a mindennapjaikba, az már fél siker! Ha pedig csatlakozunk a műanyagmentes július kihíváshoz egyéni célokkal, a végére rájövünk, hogy nem is akkora lemondás, mint hisszük és remekül megvagyunk ezen dolgok nélkül is.

(A cikk fizetett linket tartalmaz!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában