Fiatalos életmód

2019.06.25. 16:30

Minden reggel úszással kezd

Béla bácsi számára az úszás rendszert és kapaszkodót jelent az életben.

Horváth Imre

Kövesdi Bélát minden reggel megtalálni a medencénél

Forrás: Béla bácsi fotója

Aki rendszeresen megfordul a Szikszó Városi Uszodában, annak ismerős lehet az idős bácsi, aki minden áldott reggel vízbe ereszkedik és fáradhatatlanul rója a köröket. Lehet bármilyen idő, kánikula vagy kemény mínuszok, Kövesdi Béla bácsi útra kel, és nem hagyja ki az úszást.

Kerékpárral és vonattal

Az útra kel kifejezést pedig nem véletlenül használjuk, hiszen a 87. életévében járó nyugdíjas nem helyi lakos, hanem Alsózsolcáról jár minden hétköznap az uszodába. Mint lapunknak elmesélte, korán reggel ébred, kerékpárral megy a vasútállomásra, és a reggel hat órai vonattal megy át Szikszóra. Az uszodában 30–40 percet úszik, majd öltözés, szárítkozás, és a nyolc órai vonattal indul vissza Alsózsolcára.

– Hétfőtől péntekig, a hét öt napján teszem meg ezt a reggeli túrát. Mennék a hétvégén is, de olyankor nyolckor nyit az uszoda, és nem jó hozzá a vonatközlekedés, így az a két nap kimarad… – meséli a problémáját.

Kövesdi Bélát nemcsak a szikszói uszodában ismerik nagyon jól, de Alsózsolcán is, ugyanis a helyi iskolában tanított mint testneveléstanár. Ahogy mondja, nem állt messze tőle a sport, így az úszás sem élete során, de napi rendszeresség csak nyugdíjas korában lett belőle, méghozzá tragikus okokból.

– Nagyon gyorsan egymás után veszítettem el a feleségemet, aki szintén pedagógus volt, és az édesanyámat. Bár van egy fiam, de ő már akkor önálló életet élt, nem itt lakik, így hirtelen maradtam egyedül. Két évig csak tengtem-lengtem, kellett valami rendszer az életembe, valami kapaszkodó, és ez lett az úszás – meséli.

Jó ideig Miskolcra járt a Selyemréti Strandfürdőbe, de a néhány évvel ezelőtti felújítás, átépítés során másik uszoda után kellett néznie, és ekkor jött képbe a szikszói, ahol ott ragadt. Féléves bérletet vált minden alkalommal, mert így egyszerűbb és gazdaságosabb. Hozzáteszi: a kondíció fenntartása szempontjából is fontos a rendszeres mozgás, sok kollégájánál látta, hogy a nyugdíjba kerülés után elhagyták magukat, és aztán betegségekkel kellett megbirkózniuk vagy hamar elhunytak.

Nem számolja a távot

– Télen bizony előfordul, hogy a korai időpontban egyedül tempózom, de már ilyenkor azért van élet az uszodában reggel is. Vannak ismerős arcok, előfordul, hogy kicsit elbeszélgetünk a medencében, de általában én végigúszom a magam idejét. Azt már régen nem számolom, hogy mekkora távot teszek meg közben, nincs is jelentősége. Hosszabb időt is bírnék, de így ideális – teszi hozzá Béla bácsi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában