nyári hűsítő

2019.06.16. 08:30

Koktélparti keleti és trópusi ízekkel

A legmenőbb italok egyike idén nyáron a trópusi maracujaszirupból készülő, gyömbéres koktélkülönlegesség.

Detzky Anna

Nyáron frissítenek az alkoholmentes koktélok (illusztráció)

Forrás: Pixabay

A nyári hőségben a legízletesebb frissítő italok egyike a jéghideg alkoholmentes koktél. Cserei Lászlóné Hős Piroska, bronzérmes szakács világbajnok és szak­oktató az egyik menő, kissé pikáns, csípős ízű, spicy passion dream, maracuja-álomkoktélt ajánlja az olvasók figyelmébe.

– Azért javaslom a koktélokat és a különböző limonádékat nyáron, mert amellett, hogy finomak, alapanyagaik miatt egészségesek is. Ezek a hűsítő italok a vendéglátóipari egységekben is nagyon népszerűek frissítő jellegük és helyben facsart gyümölcstartalmuk miatt. A gyümölcsök rengeteg vitamint és hasznos ásványi anyagot tartalmaznak, minimális cukortartalommal, ezért bármennyit fogyaszthatunk belőlük. A koktélokat akármilyen napszakban, délelőtti órákban, ebédhez, délután és vacsoránál is fogyaszthatjuk, és annyira tömények, hogy magukban is megállják a helyüket, tehát nem szükséges hozzá ételt felszolgálni – hangsúlyozta a mesterszakács.

Legjobb a saját gyűjtés

Újabban a hideg italokat a legkülönfélébb ízekkel szolgálják fel, például bodzával és más szezonális növényekkel, amelyek előnye, hogy egy részük a természetben rendelkezésünkre áll.

– A koktélok és limonádék legfőbb alapanyaga a citrom és lime, illetve narancslé frissen facsarva. A különleges összetevőket bioboltban, piacon vagy kint, a természetben szerezhetjük be. Ha az utóbbi mellett döntünk, kisebb utánajárással még laikusok számára is könnyen felismerhetőek a növények. Arra persze érdemes figyelni, hogy ne forgalmas helyen gyűjtsünk. Az egyik hazai idénynövény a bodza, amiből nemcsak szörpöt, de limonádét is készíthetünk. A szörppel szemben a limonádénak az az előnye, hogy mivel nem szükséges megfőzni hozzá az alapanyagokat, nagyobb rá az esély, hogy benne maradnak a vitaminok. Bodza esetében ráadásul a virágokat vízben érdemes kiáztatni. Az így megmaradó lé is tele lesz ásványi anyagokkal. Ezenkívül nem szükséges tartósítót sem használni hozzá, mert amint elkészült, azonnal fogyaszthatjuk – tudatta a szakember.

A gyömbér pikantériája

A szóban forgó, fűszeres maracujakoktél titka a gyógyhatásáról is ismert gyömbér, amely csípős ízhatást okoz.

– Az összetevő egészen szolidan van jelen a keverékben, ezért még azok is megkockáztathatnak belőle egy kóstolót, akik amúgy nem kedvelik a markánsabb ízeket. A gyömbérgyökér egyébként önmagában is egészséges, mézzel keverve megfázásra szokták alkalmazni. Immunerősítő hatása miatt egyesek gyógynövényként tartják számon. Mindezt az orvoslás, különösen a keleti, azon belül is kínai gyógyászat támasztja alá, hiszen torokgyulladás és hörgőbetegségek megelőzésére előszeretettel ajánlják. Ha megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, akár teába is beletehetjük. Újabban egyre több helyen kapható csemegeként kandírozott gyömbér, ami szintén nagyon finom édesség. Mások kivájt fekete retekbe teszik bele, mézbe beáztatva. Reszelt formában adja ki legjobban a csípőst ízt, amelyet általában levesekbe tesznek ízesítőként, mert segíti az emésztést. Mint a legtöbb erős fűszer, meggyorsítja az emésztőrend­szer tisztulását – emelte ki Cserei Lászlóné.

A szakács szakoktatót a nyári folyadékfogyasztás javasolt mértékéről és összetételéről is faggattuk.

– Nyáron különösen lényeges odafigyelnünk rá, hogy minden nap elfogyasszuk a 1,5-2 liter folyadékot, de ha van rá lehetőségünk, ihatunk akár 3 litert is. Ennek a víz mellett részei lehetnek a frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek, amelyek készülhetnek sárgarépából, paradicsomból, zellerből és az újabban felkapott céklából is, vagy ezek keverékéből. Gyümölcsből pedig érdemes a szezonális felhozatalra támaszkodni. Idén inkább csak az őszi- és sárgabarackot tudnám itt említeni, mert a cseresznyéből és meggyből kevés termett, és ezért nagyon drága most. Persze a csomagolt, 100 százalékos gyümölcslevek is megbízhatóak, de ha otthon facsarjuk ki az alapanyagokat, akkor a rostok nagyobb számban maradnak benne – magyarázta beszélgetőtársunk.

Fényes felszínűt ne!

A megfelelő tisztításra is figyelnünk kell, mielőtt feldolgozzuk a távoli tájakról érkezett alapanyagokat.

– A déligyümölcsöket természetesen ugyanúgy fontos megmosni fogyasztás előtt. Betegségek kevésbé fenyegetnek bennünket általuk az erős tartósítás és permetezés miatt. Nemcsak a hosszú utat kell kibírniuk, de sokszor szállítás közben még érnek is, különösen a banán. Viszont nem egészséges túl sok vegyszert és méreganyagot elfogyasztani, ezért mielőtt felhasználjuk, mindenképpen tisztítsuk meg őket jó alaposan! Azt mondják, hogy a fényes felületű citromot, narancsot egyáltalán nem érdemes megvásárolni, mert azokat hőkezeléssel látják el és sok vitamint kiölnek belőle. Ezek kandírozásra sem alkalmasak, hanem inkább a recés héjú gyümölcsöket válasszuk az édes nyalánkság elkészítésére. Amire még ügyelni kell ilyenkor, hogy a héj belső, fehér része se kerüljön bele az ízesítő és tartósító cukorszirupba, mert az keserű ízhatást okoz – zárta a beszélgetést a Miskolci Szakképzési Centrum, Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája szakács szakoktatója.

Spicy passion dream koktél

Hozzávalók: 2-3 deciliterhez

3 cikk lime

3-4 levél menta

0,5 centiliter almaszirup

1,5 centiliter passion fruit, magyarul maracujaszirup

2 centi gyömbérszirup

2 centi abszolút vodka

2 centi édes fehérbor

1-1,5 deciliter Kinley gyömbér üdítőital

3-4 jégkocka, vagy fél-negyed jéglapát

Díszítéshez: 3-4 almaszelet, lime- és mentalevél, ízlés szerint felöltjük ásványvízzel

Elkészítés:

A pohárba beletesszük a jeget, belefacsarjuk a lime-cikkeket és óvatosan beledobjuk a mentaleveleket. Hozzáadjuk a kimért szirupokat, a vodkát és fehérbort, illetve a gyömbér üdítőt, és felengedjük ásványvízzel. Feldaraboljuk a díszítő elemeket, és a pohár szélére vagy az ital tetejére helyezzük. Szívószállal, a forró nyári melegben különösen kellemes lassan elfogyasztani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában