Digitális család

2019.05.10. 07:00

A szülők szabályozzák a kütyük használatát

A digitális tartalomfogyasztás volt a fesztivál középpontjában.

Tajthy Ákos

A digitális eszközök használata egyre több családban okoz feszültséget, nem véletlen, hogy sok érdeklődőt vonzott a rendezvény

A Screenagers – Growing Up in the Digital Age című amerikai dokumentumfilm köré épült a szerdán megrendezett Digitális Család Fesztivál a Tudomány és Technika Házában. A Vodafone Magyarország támogatásával megvalósult miskolci rendezvényen előbb dr. Budai J. Gergő, a telekommunikációs cég vezérigazgató-helyettese köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, a film a fiatal generáció digitális tartalomfogyasztásáról szól.

Családi szabályok

„Delaney Ruston pszichológus és rendező dokumentumfilmjében betekintést nyújt abba, hogyan hat a digitalizáció és a technológiai fejlődés gyermekeink és családunk mindennapi életére. A film miskolci vetítése egyébként egy egyszeri és megismételhetetlen alkalom, hiszen a streamet Amerikából biztosítják ide, a Tudomány és Technika Házába” – mondta el dr. Budai J. Gergő.

A vezérigazgató-helyettes hozzátette, a Vodafone Magyarország korábban egy reprezentatív kutatást is

készített a magyar családok körében, ami nagyon szorosan kapcsolódik a fesztivál témájához és a vetített filmhez is.

„A kutatás során ötszáz magyar szülőt kérdeztek meg a digitális eszközök és a gyerekek családon belüli viszonyáról. A kutatás eredményeiből kiderült, hogy az általános iskolást nevelő családok negyvennégy százalékánál vannak kütyüzésre vonatkozó szabályok, amelyeket mindenki betart” – jelezte.

Tapasztalat az is, hogy a szülők hetvenhat százaléka szabályozza azt, hogy a gyermeke mennyi időt tölt a képernyő előtt, sőt sok szülő arra is rájött, hogy neki is ismernie kell a virtuális világot ahhoz, hogy a gyereket megvédhesse annak veszélyeitől. Ebben a tekintetben nem voltak fölöslegesek az elmúlt évek edukációs programjai: a szülők háromnegyede beszélgetett már a gyerekével az internethasználat veszélyeiről – vonható le a következtetés.

Fontos a bizalom

A kutatás rámutatott, hogy úgy lehet a gyermekeknek hatékony iránymutatást adni a digitális világban, ha elindul egy beszélgetés a szülők és a gyerekek között, és kialakul a bizalom.

Ezután Pelczné dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament képviselője és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő szólt a felelős digitális eszközhasználat fontosságáról, végül Adamovics Áron ifjú influencer ajánlotta a dokumentumfilmet a nézők figyelmébe, ő ugyanis korábban már látta azt.

A dokumentumfilm – melyet hazánkban összesen kétszer vetítettek le, mindkét helyszínen a Vodafone támogatásával – után kerekasztal-beszélgetés kezdődött a témában, melyen a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese mellett Tari Annamária pszichológus, Fegyverneki Gergő digitálispedagógia-szakértő, Váczi Dorottya, a Vodafone Főállású Digitális Oktatási Angyala, Koleszár Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Ipar­kamara Digitális Szekciójának vezetője, Carra Anita, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese, valamint Adamovics Áron influencer vonta le a tanulságot a látottak alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában