Helyes testtartás az íróasztalnál

Akt.:
Cvonline.hu
Cvonline.hu
Ha munkaidőd legnagyobb részét a számítógép mellett töltöd, előbb-utóbb észreveheted, hogy fáj a hátad, a derekad. Az ülő munka nagy megterhelést jelent a gerincnek, ezért nagyon fontos a helyes testtartás kialakítása és megtartása a munkavégzés során.

Te is hát- és derékfájással küzdesz a nap folyamán? A megfelelő testtartás és a következő támpontok betartása megszüntetheti a fájdalmaidat.

ÉRDEKES: 6 tipp, hogyan spóroljunk időt reggelente

Szék

A szék közvetlenül érintkezik a testeddel, meghatározza a helyes testtartást, a kényelmes ülést és a hatékony munkavégzést. Tehát nagyon fontos szerepet kap egy jól megválasztott és beállított ülés. A széken ülve a derekad legyen megtámasztva, ezáltal a hátad egyenes és elkerülhető a merev és letapadt izmok, valamint a gerincbántalmak kialakulása.

Monitor

A monitorod úgy állítsd be, hogy szemmagasságban középen helyezkedjen el. A látás romlásának megelőzése érdekében körülbelül 50-60 cm távolságra legyen tőled.

Billentyűzet és egér

Told a billentyűzetet és az egeret annyira távol magadtól, hogy az alkarod tud pihentetni az asztalon. Így nem a vállad és a nyakad tartja őket, így azok is pihennek. Próbáld az alkarod és a csuklódat egy vonalban tartani.

Kezek

Az ülésmagasságot úgy állítsd be, hogy a kezeidet körülbelül 90 fokban legyenek behajlítva. Lehetővé téve ezzel, hogy az alkarod és a könyököd ellazulhasson.

Lábak

Combod legyen vízszintesen, lábszárad pedig függőlegesen helyezkedjen el. Nagyon fontos, hogy legyen megfelelő méretű hely a lábaknak a munkafelület alatt. A talp kényelmesen támaszkodik a padlón. Lábadat ne keresztezd egymáson, mindig csípőszéles terpeszben ülj, a lábakat megfelelően alátámasztva.

Telefon

Munkakörünktől függően akár napi több órát is tölthetünk telefonálással. Nagyon sokan, helytelenül a telefont a válluk és a fülük segítségével tartják meg, amellyel nagymértékben megterhelik izmaikat. Ha sokat kell telefonálnod, használj headset-et! Ezáltal a nyak és a váll megfeszülés nélkül, laza tartásban helyezkedik el.

Mindezek betartása mellett is igyekezzünk 1-2 óránként 10 perc pihenőt tartani. Ezt az időt használjuk mozgásra, ha van lehetőségünk rá végezzünk pár tornagyakorlatot, fejkörzést, csípőkörzést. Ha esetleg erre nincs, akkor is mindenképpen sétáljunk pár percet.

Találd meg álmaid állását több, mint 6 000 ajánlat közül a Cvonline.hu oldalon!
IT állások | Pénzügy állások | Marketing állások | Mérnök állások | Összes állásajánlat

Címkék: ,