Helye van a világ élmezőnyében

Gyuricska István, az Ózdi SFC masters válogatott fekvenyomója
Gyuricska István, az Ózdi SFC masters válogatott fekvenyomója
Ózd – Arcok a megyéből: Gyuricska István, az Ózdi SFC masters válogatott fekvenyomója.

Fiatalon atletizált, de a jó eredmények ellenére a családalapítás és a munkahelyi elfoglaltság miatt egyre távolabb került a sportágtól. Bő tíz esztendővel ezelőtt azonban új “szerelmet” talált: Gyuricska István a tárcsák a rudak és a súlyzók világába érkezett meg, ahol mind a mai napig kiválóan érzi magát. Érthető, hiszen a befektetett munkának a visszaigazolása sem marad el. hazai bajnokságokon és nemzetközi versenyeken is tömérdek érmet söpört be, tagja lett a masters válogatottnak, idén áprilisban pedig már a világbajnoki dobogóra is felállhatott.

Jött a visszaigazolás

– Kezdetben csak környékbeli versenyeken indultam, de ezeken sikeresen szerepeltem, így egyre tudatosabban kezdtem el foglalkozni a fekvenyomással – tekintett vissza pályafutásának elejére Gyuricska István. – Minden megmérettetésen győzni tudtam, ami természetesen nagy motivációt jelentett számomra. Az elmúlt nyolc évben több világszervezet tehetségkutatóink feküdtem a súlyok alá, ahol szinte mindig javítottam az egyéni rekordomon. Emellett az Ózd Legerősebb Embere elnevezésű versenyen is a legtöbb győzelmet könyvelhettem el, ami arra ösztönzött, hogy lépjek ki a nemzetközi porondra is.

A helyzetet bonyolította, hogy a gazdasági válság Gyuricska István vállalkozására is kihatott, de a fekvenyomó a gyengülő anyagi lehetőségei ellenére a sportkarrierjét nem hagyta veszni. Friss munkanélküliként a súly még nehezebb lett, ám a kitartása ezzel egyenes arányban nőtt.

Vb: ezüst

– A szeghalmi világkupán versenyruha nélkül nyomtam két mázsát, ami újabb aranyat eredményezett – folytatta Gyuricska István. – Ezt a bardejovi GPC világbajnokság követte, ahol a masters kategóriában új világcsúccsal lettem első helyezett. Tavaly azonban tovább kellett lépnem, kérelmeztem a felvételemet hazánk hivatalosan is elismert szervezetébe, a Magyar Erőemelő Szövetségbe. Ez tette lehetővé, hogy az Ózdi Súlyemelő és Finess Club versenyzőként a várost és az országos is képviselhessen a világ különböző rangos versenyein. Számomra megtisztelő érzés hazánkért harcolni, idén áprilisban az egyesületem és Majka segítségével kijuthattam az angliai Newcastle-be, ahol világbajnokságon bizonyíthattam. Az általam elvárt teljesítménytől egy kicsit elmaradva, de végül 230 kg-mal ezüstérmes lettem. Ez az eredmény is bebizonyította, hogy van helyem a világ élvonalában, de az is látszott, hogy van hová fejlődni. Idén még három országos versenyen állok rajthoz, de egy Európa-bajnokság is szerepel a programomban, ahol nagyon szeretném, ha a tiszteletemre eljátszanák a magyar Himnuszt.

ÉM-ME