Helyben képzelik el a jövőjüket a hercegkúti fiatalok

Götz Lilla és Götz Máté
Götz Lilla és Götz Máté - © Fotók: Bódisz Attila
Hercegkút – Ragaszkodnak településükhöz, ezért össze­fogtak a hercegkúti fiatalok.

Borsod-Abaúj-­Zemplén megyében gyak­ran hallani a településvezetőktől, hogy a fiatalok elköltöznek, a falvak lassan elöregednek, a lakosságszám folyamatosan csökken. A tokaj-hegyaljai Hercegkúton az utóbbi években megfordult a folyamat, egyre több fiatal tervezi a jövőjét helyben. A közösen gondolkodók közösséggé szerveződtek, és a napokban már negyedik alkalommal szervezték meg Őszváró Boros Kőporos elnevezésű rendezvényüket, amely a programnak helyet adó, világörökségi címmel büszkélkedő pincesorról kapta a nevét.

A fiatalok szorgalmasak, és szüleik a szőlőmunkák szeretetére nevelik gyerekeiket.” Ringer Zoltán

Rák József polgármester lapunknak elmondta: a hercegkúti fiatalok valóban ragaszkodnak településükhöz, és egyre többen fognak bele közülük vállalkozásba, vagy mellékjövedelemként szőlővel, borral foglalkoznak. Mindannyian bíznak benne, hogy a szőlőben, a tokaji borban, valamint a térség idegenforgalmában van jövő – fogalmazott. Rámutatott, örömteli, hogy 660 lelkes településükön az elmúlt két évben több mint harminc gyermek született.

Egyesületbe szerveződtek

A tucatnyi lelkes fiatal idén egyesületet szervezett, amely Hercegkút német nevéből, Trautsondorfból a Trautsons Bor- és Kultúráért Egyesület nevet kapta, melynek elnöke Ringer Zoltán lett. A húszas éveiben járó fiatalember azt mondta: rendezvényük ereje abban rejlik, hogy a fiatalok összefogva szervezik meg. Ezáltal szeretnék megismertetni boraikat a nagyközönséggel, egyben visszajelzést is kapni a fogyasztóktól, hogy azokat figyelembe véve fejlődni tudjanak. Jelenleg legfőbb tevékenységük őszi rendezvényük megszervezése és lebonyolítása, de később szakmai kirándulásokat, fórumokat, előadásokat is szeretnének rendezni.

Ringer Csilla és Ringer Zoltán

Az elnök kiemelte: saját pincéjüket 2010-ben újították fel, miután a pincesort az esős időjárás miatt jelentős kár érte. Később testvére, Csilla sikeresen pályázott a fiatal gazdák számára meghirdetett programra. Ebből bővítették földterületeiket és gépesítették is apró vállalkozásukat. Pincéjükben a hagyományos tokaji fajták, vagyis a furmint és a hárslevelű szőlőkből készült édes és száraz borok pihennek. Hozzáfűzte: a helyi fiatalok szorgalmasak, és szüleik a szőlőmunkák szeretetére nevelik gyerekeiket. Véleménye szerint elsősorban ennek köszönhető, hogy találtak olyan közös célokat, amelyek közösséggé formálták őket.

Összetartó közösség

Götz Máté még egyetemre jár és nővérével, Lillával együtt tudatosan készülnek arra, hogy szeretett szülőfalujukban kezdjék el építeni saját egzisztenciájukat. Lapunknak elmondta, nagyon tetszik neki a hercegkúti életforma, a rendezett környezet és az összetartó közösség. Ha a Szent István Egyetemen szőlész-borász szakon idén végez, szeretne minél előbb hazatérni, elhelyezkedni és közben fejleszteni a családi gazdaságot. Hozzátette: a szőlő­munka jelentős részét még édesapja végzi, de egyre többet igyekszik segíteni neki, főleg a kézimunkát igénylő területeken. Közben testvérével együtt vendégeket fogadnak, borkóstolókat tartanak.

ÉM-BSZA


A résztvevők a hercegkúti pincesort is megtekintették
Tokaj - A szakemberek különböző fejlesztési módszereket dolgoznak ki. A határokon átnyúló természeti és kulturális örökség népszerűsítse és védelme annak a projektnek a célja, ami tavaly indult el és a magyarok mellett portugál, spanyol, olasz, görög, észt, román, szlovák és cseh partnerekkel műk...

Turistavonzó kulturális látványosság lehet egész Tokaj-Hegyalján a Zempléni Fesztivál is
Tokaj - A Tokaji borvidék Európa legcsodálatosabb világörökségi helyszínei között szerepel. Európa 34 csodálatos világörökségi helyszínét, 19 Európai Uniós országot bemutató innovatív honlapot indított az UNESCO, a National Geographic szakmai bábáskodása mellett. A főképp kínai és amerikai turist...

Kovács Eszter és Vincze Tamás a vasárnap szüretelt szőlőt hozták be
Hercegkút - Beindult az első szezon a borászati közösségi infrastruktúra programban. Tokaj-Hegyalján sokan tudnának megélni a szőlészetből és a borászatból, de sokaknak vagy nincs meg az ehhez szükséges tárolókapacitásuk, vagy hiányos a technológiai hátterük. Az ő segítségükre született meg a bor...