Nagyvilág

2010.10.01. 18:26

Robot öltöny: az igazi Iron Man

<p>Katonai célokra fejlesztettek ki egy elképesztő kitinvázas szerkezetet, amit felölve szuper erőt kap viselője.</p>

Az Iron Man sztárja Robert Downey Junior álla is leesne annak a szerkezetnek a láttán, amit a Raytheon cég fejlesztett ki kifejezetten katona művelethez. Igaz az XOS 2 jelű szerkezet nem tud repülni, de lehet, hogy ez csak idő kérdése. Viszont elképesztően erőssé teszi azt, aki felölti a kitinvázas "ruházatot", ugyanis az nagyjából meg tizenhétszerezi viselője erejét. Így például nem okoz problémát, hogy 100-200 kilós súlyokat többször egymás után, erőlködés nélkül emeljen, vagy cipeljen, de a tömör falapok egy ütés való "szétkaratézása" is gyerekjáték annak, aki felveszi.

Az XOS 2-n 8 éve dolgoznak a Raytheon fejlesztői, s a most elkészült prototípust két kivitelben is legyártották. Az egyik a harci változat a másik egy logisztikai alkalmazásra készült "ruházat". A termékek energiaellátása azonban még nem teljesen megoldott, de a cég úgy tervezi, hogy az elkövetkező 5 évben elkészülnek a minden szempontból tökéletes szerkezettel, sőt már felmerült annak kereskedelmi célú gyártása is a katonai célú felhasználáson túl.

Nézze meg a képeket >>>

A ruhát tesztelő Rex Jameson azt mondta: a szerkezet 50 kilós súlyát nagyjából három kilósnak érzi és egy 200 kilós súlyt emelve nem érzi többnek 5-6 kilogrammnál. A fejlesztésre évenként közel 1,7 milliárdot költöttek, aminek felét az Egyesült Államok kormánya támogatásként finanszírozta.
- MON -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!