Helyben “csak” elszántság kellett a megújuláshoz Bükkzsércen

A megújult bükkzsérci könyvtárban
A megújult bükkzsérci könyvtárban
Bükkzsérc – A szomszéd jó példája adta a végső lökést ahhoz, hogy belevágjanak a felújításba.

Addig is szerették a bükkzsérciek a könyvtárukat, most viszont már büszkék is rá. Lehetnek: nemcsak új berendezés érkezett, de új közösségi tér is született.

Olyan közösségi tér jött létre, ahol a felnőttek olvasgathatnak, beszélgethetnek. Vasas Csaba

Bükkzsérc, a Bükkaljának festői kis települése kellemes környezettel várja a turistákat, és igyekszik komfortossá tenni az ott élők mindennapjait is. A Művelődési Ház épületében található egyterű könyvtár természetesen minden látogató rendelkezésére állt, azonban kétségtelenül ráfért már a felújítás, a modernizálás. Hogy belevágjanak ebbe a munkába, ahhoz a végső lökést Cserépfalu példája adta, a lehetőséget pedig a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR).

Hozzátéve a saját erő

A „szomszéd” könyvtára ugyanis az elmúlt évben újult meg, és a végeredményt látva úgy döntött Bükkzsérc vezetése, hogy bár saját forrásaik szűkösek, igyekeznek maximálisan kihasználni a KSZR által kínált lehetőségeket. Elszántságukhoz hozzátették saját erejüket: az épület felújítása egyébként is folyamatban van, most a közmunkaprogramban előre vették a könyvtárhelyiség festését, padlójának cseréjét.

A KSZR keretében rendelkezésre álló kormányzati támogatás felhasználásnak szakmai vezetője a bükk­zsérci könyvtár esetében is az ellátó, a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár volt. A folyamatos technikai fejlesztés – olvasói számítógépek, fénymásoló – után most, mintegy másfél millió forint értékben új polcok, székek, függönyök és szőnyegek, a gyermekolvasókat váró berendezések érkeztek. A korszerű helykihasználás nemcsak a gyerekkuckó kialakítását tette lehetővé, hanem azt is, hogy olyan közösségi tér jöjjön létre, ahol a felnőttek olvasgathatnak, beszélgethetnek, a kicsik pedig játszhatnak, kézműveskedhetnek.

Ez utóbbit emelte ki Vasas Csaba polgármester is a nemrégiben megtartott megnyitón. Tapasztalatból beszélt, ugyanis a helyiek, különösen a gyerekek már nem bírták kivárni az ünnepélyes átadást, és hamarabb birtokba vették megújult könyvtárukat…

ÉM

Címkék: ,hirdetés


hirdet�s