Helyi közélet

2016.03.04. 14:16

A jövő héten új eszközt kapnak a mentőautók

Miskolc - A megye 35 mentőgépkocsijára szerelnek fel újfajta monitort. És feltűnt a megye útjain a mentőorvosi kocsi is!

Miskolc - A megye 35 mentőgépkocsijára szerelnek fel újfajta monitort. És feltűnt a megye útjain a mentőorvosi kocsi is!

– Ez az új műszer – mutatja be Szalontai László, az OMSZ Miskolci Mentőállomásának szakmai vezetője a piros tokban lévő, hordozható készüléket. Ő az, aki kisebb csoportokban kiképezi a használatára a megye mentőápolóit. A kedvünkért nekünk is bemutatja egy kolléganőjén, mire is alkalmas.

Felcsatolja a mandzsettát, amelyből egyelőre egy átlag felnőtthöz és egy átlag gyermekhez való közül lehet választani, de elvileg létezik nyolcféle méret. Egy érzékelőt a kolléganő bedug a hóna alá, s egy csipeszt is kap a mutatóujjára.

A kijelzőkön elkezdenek pörögni az értékek: a vérnyomásé, a vérgázé normális, a testhőmérséklet valamiért nem akar feljebb menni 31 Celsius-foknál, így a szám belilul. De hát ez még csak a próbaidőszak.

Ha rossz, belilul

– Rajtunk múlik, mennyire kalibráljuk az értékeket, a lila az eltérést jelzi. Az is beállítható, milyen időközönként ismételje a méréseket. Egyelőre öt percben maradtunk – magyarázza.

A döcögősen zajló, már lezárult uniós pályázattal az Észak-Magyarország is többször foglalkozott. Megírtuk: a drágán beszerzett, mentőkbe szánt monitorok egy raktárban porosodnak, épp csak a tartószerkezeteket szerelték fel a kocsik elejébe, amelyek így rossz helyre kerülve még balesetet is okoztak.



Más médiumokból tudjuk: a nem túl sikeresen zajló projektnek is köze van az OMSZ főigazgatójának menesztéséhez. Ugyancsak elcsodálkoztunk, amikor azt hallottuk: a megye valamennyi mentőállomásán legalább egy autó kap egy többfunkciós monitort.

Azaz összesen 35-öt, ebből Miskolcé 5. A nemrégiben átadott új állomások új gépkocsijainak pedig eleve a felszereléséhez tartozott.

Új a nap alatt

– Valóban, ezekről a monitorokról eddig nem is esett szó – erősítette meg Szalontai László –, de úgy tudom, még ezek is a már lezárult projekt részét képezik. Azt én is csak olvastam, hogy az új főigazgatónk újságírói kérdésre azt nyilatkozta: szó sincs arról, hogy a beszerzett tableteket eladnák, azokat is megkapjuk majd.

Viszont, minthogy az bebizonyosodott, hogy elöl rossz helyen lennének, a kocsik hátuljában igyekeznek megfelelő helyet találni nekik. Az új készülékeknél is ezen dolgozunk – mondta Szalontai László.


Figyelem: újabb villogós!

A sokat emlegetett 11 milliárd forintos uniós projekt januári, miskolci lezárásakor bemutattak egy mentőorvosi kocsit is, amellyel két hete már a megye útjain is találkozhatunk, 7 és 19 óra között. Felszerelése megegyezik egy rohamkocsiéval, személyzete egy mentőápoló végzettséggel rendelkező gépkocsivezetőből és egy mentőorvosból vagy egy mentőtisztből áll.

Mindennap legalább egyszer bevetették, csütörtökön négy riasztása volt. Mint személygépkocsi, gyorsabban is halad, s magasabb szintű ellátást tud nyújtani, mint egy esetkocsi. (Az előbbi viszont szállításra nem alkalmas.) A beteg állapotától függően a helyszínen döntenek arról, hogy közösen viszik-e tovább a beteget, vagy elegendő ellátás után az esetkocsival kórházba szállítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában