HELP – A huszonévesek 60 százaléka dohányzik Magyarországon

A magyarok több cigarettát szívnak, mint az Unió többi országának lakosai, ráadásul a huszonévesek 60 százaléka dohányzik – derült ki az Európai Unió történetének legnagyobb közegészségügyi felméréséből, amelyben közel negyedmillió uniós lakos, köztük 6 ezer magyar dohányzási szokásait vizsgálták.

Az Európai Unió közel 500 millió lakosából összesen mintegy negyedmillió uniós állampolgár vett részt az EU történetének eddig legátfogóbb közegészségügyi felmérésében, amelyben a dohányzási szokásokat vizsgálták. A vizsgálatba 6 ezer magyar állampolgár válaszai és mérési eredményei kerültek be. Az eredményekből jól látszik, hogy a magyarok többet füstölnek az uniós átlagnál: az EU 100 millió dohányosából 2,4 millió magyar. Míg az unióban 27 százalék a dohányosok aránya, addig a magyarok 30,5 százaléka dohányzik.

Magyarország a 27 EU-tagállam rangsorában a dohányzással kapcsolatos értékek alapján nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el. A vizsgálat lényege az volt, hogy megmérték a jelentkező dohányosok és nem dohányosok által kilélegzett levegő szén-monoxid értékét. A felmérés egyik legérdekesebb tanulsága, hogy minél szigorúbb egy országban a szabályozás, annál alacsonyabb volt ez az érték.

A mérés mellett a résztvevők dohányzással kapcsolatos szokásaira is rákérdeztek. Az eredményekből jól látszik, hogy minél több cigarettát szívunk el, annál több szén-monoxidot tartalmaz a kilélegzett levegő. A nemdohányzók körében végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy akik előző nap dohányfüstös helyen tartózkodtak, azoknak az eredményeiben is jóval magasabb volt a szén-monoxid aránya, mint akik kerülték a füstös helyeket.

Kiderült, hogy a 20-29 éves korosztály tagjai dohányoznak a legnagyobb arányban. Bár már a kutatásban résztvevő 10-19 évesek közül is minden második magyar cigarettázik, a 20-29 éves korosztályban a dohányosok aránya ennél még magasabb, 59,9 százalék volt. Ebben a korosztályban a nemekre bontott arányok nem sokban térnek el egymástól. Míg a kutatásban résztvevő 20-29 éves lányok 58, addig a fiúk 63 százaléka cigarettázott rendszeresen.

Az Európai Bizottság 2005-ben indította útjára a “HELP – A dohányfüstmentes életért” kampányt azzal a céllal, hogy segítsen elkerülni a dohányzást, segítsen ellenállni a kortárscsoport nyomásának és észrevenni a passzív dohányzásban rejlő veszélyeket.Sporthírek