Hejőcsabán az iskola halálától rettegnek

Miskolc – „Ismét iskolabezárástól rettegnek a hejőcsabaiak…” – így kezdődik a szülői közösség írásos jajkiáltása. Az iskolát átvenné a református egyház. Pénteken demonstráció lesz.

Szerkesztőségünkbe is eljuttatta Káli Sándor polgármesternek címzett jajkiáltását a hejőcsabai Gárdonyi Géza Általános és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola szülői közössége. (Amely közösség pénteken demonstrációt tart.)
Mint írják: bár az iskolabezárás tényét Fedor Vilmos alpolgármester és Horváth Ottóné, az oktatási bizottság elnöke céfolta, de az általuk felvázolt lehetőség az intézmény csendes halálát jelentené.

Kiktől féltik?

Így fogalmaznak: „Sajnos, az önkormányzat által felvázolt lehetőséget – miszerint a Martin János Szakiskola 9. évfolyama költözne az iskola épületébe – a hejőcsabai szülők nem tudják elfogadni, mert nem látják biztosítva gyermekeink biztonságos testi és lelki fejlődését. Mi szülők nem a testi és érzékszervi fogyatékkal élőktől féltjük gyermekeinket, hanem a beilleszkedési és viselkedési zavarban szenvedő 16-17 éves korú fiatal felnőttektől.”

Az egyház átvenné

A szülők meggyőződése, hogy „amennyiben ez az elképzelés valósulna meg, a szülők közel 90 százaléka más, biztonságos intézménbybe vinné gyermekét, és ezzel a szülőkkel iratnák alá az iskola és Hejőcsaba jövőjének halálos ítéletét.”
A szülők javaslatai: az intézmény üzemeltetési jogát adja át az önkormányzat a református egyháznak, amely a szülők kérésére készséggel vállalná az iskola üzemeltetését, természetesen a körzetes gyermekek megtartása mellett. Az üzemeltető járuljon hozzá, hogy a szintén bezárással fenyegetett Sütő János Úti Óvoda bekerüljön az iskola épületébe.