Senki nem vállalta el a körzetet, megszűnik a gyermekorvosi rendelő Miskolcon

Akt.:
Senki nem vállalta el a körzetet, megszűnik a gyermekorvosi rendelő - illusztráció
Senki nem vállalta el a körzetet, megszűnik a gyermekorvosi rendelő - illusztráció - © Fotó: Dreamstime
Miskolc – A napokban írtunk arról, hogy Miskolcon megszűnik a hejőcsabai gyermekorvosi rendelő, mert annak tulajdonosa tavaly elhunyt. A praxisjogot a családja örökölte, de a praxist nem tudták eladni (ebben szerepe lehetett a viszonylag alacsony betegszámnak).

Az üggyel kapcsolatban dr. Simkó Róbertet, a Házi Gyermekorvosok Szövetsége (GYAPOSZ) vezetőjét kérdeztük, aki lapunknak elmondta: legalább 500 kártya kell ahhoz, hogy működtetni lehessen egy körzetet, de új körzet esetén 600 kártya alatt nem köt szerződést a finanszírozó.

– A legfontosabb probléma azonban nem ez, hanem hogy van-e olyan képzett szakember, aki elvállalja a körzetet. Volt néhány nehezebb év, amikor Miskolcon is szakemberhiányról beszélhettünk. A helyzet már javulni látszik, de egy gyerekorvos kiképzése öt évig tart, tehát a javulás hosszabb távon érzékelhető. Miskolcon magas színvonalú a gyermek-alapellátás, de a házi gyermekorvosi átlagéletkor magas – állapította meg a gyermekorvos. Hozzátette: a praxisátvétel akkor a legszerencsésebb, ha a nyugdíjba készülő kolléga talál olyan fiatal orvost, aki egy-két évig besegít a rendelésbe. A leendő utód sokat tanul, megismeri a helyi szokásokat és az embereket. Ha azonban egy házi gyermekorvosi körzet tartósan szakember nélkül marad, sokkal jobb megoldás a körzet megszüntetése, mint az állandó helyettesítés, hiszen a gyermekorvos nemcsak gyógyít, de gondozó munkát is ellát a körzetében. Minden változás alapos konzultáció és megbeszélés után történik, hangsúlyozta dr. Simkó Róbert.

ÉM-HE


Miskolc - Elhunyt a háziorvos, a körzetét három részre osztották Hejőcsabán. Megszűnik a Hejőcsabai Gyermekorvosi Rendelőintézet, láttuk a hírt a Facebookon: az ott dolgozók adták hírül. A közlemény kiemelte, júniustól a betegek a továbbiakban a Miskolc – Görömböly Bacsinszky úti rendelőben Dr. B...

Miskolc, Bőcs - Bővülhet a szolgáltatások köre, csökkenhet a betöltetlen praxisok száma. Négy borsodi településen bővíti az elérhető egészségügyi szolgáltatások körét a most induló Hernád vidéke praxisközösség. A nem mindennapi kezdeményezés nyitórendezvényét kedden tartották, ahol előadások sorá...Hejőcsaba.
BOON.HU


hirdetés